Consiliul Judeţean Bihor doreşte să atragă fonduri europene pentru reabilitarea mai multor peşteri din Bihor, în total opt. Vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc apelează la serviciile speologului Viorel Lascu, cel care va fi colaborator în calitate de expert în cadrul proiectului intitulat „Deschide Porţile Bihorului”. Proiectul îşi propune să atragă fonduri europene pentru amenajarea peşterilor, inclusiv a căilor de acces spre aceste obiective turistice.
Cei de la CJ doresc, de asemenea, amenajarea căilor de acces la obiectivele greu accesibile din zona cheilor şi a cascadelor, precum şi amenajarea unor zone de campare cu dotările necesare, care să protejeze în acelaşi timp natura, dar şi să asigure un confort adecvat turiştilor. „Odată cu începerea mandatului meu la Consiliul Judeţean am pus între priorităţile instituţiei dezvoltarea serviciilor şi infrastructurii turistice din Bihor. Exploatarea potenţialului imens de care dispune acest judeţ este o obligaţie pentru noi şi în acest scop vom derula în continuare proiecte şi activităţi care vor promova turismul şi în acelaşi timp vor atrage atenţia asupra necesităţii de protejare a patrimoniului natural al Bihorului”, a declarat vicepreşedintele Voloşeniuc.
Atracţii
Prima etapă a proiectului o reprezintă „deschiderea” zonei de Sud-Est a judeţului, zonă care se învecinează cu judeţele Arad şi Alba, şi care ar putea profita de pe urma învecinării cu două staţiuni deja consacrate Arieşeni din Judeţul Alba şi Moneasa din Judeţul Arad. Partea de Sud-Est a judeţului Bihor este înzestrată cu atracţii turistice de excepţie cum sunt Platoul carstic Vaşcău-Călugări, Peştera Câmpenească şi Izbucul Călugări, Valea Superioară a Arieşului, Peştera Porţile Bihorului, Vârful Bihor (1849 m) cu Valea cascadelor, Groapa Ruginoasă, Pârtia de schi de la Vârtop, Valea şi Canionul Sighiştelului, Peşterile Măgura, Coliboaia şi Corbasca, de pe Valea Sighişelului, precum şi peşterile de la Fânaţe.
„La toate acestea se adaugă tradiţiile gospodăreşti legate de gătit, lucratul pământului, meşteşugurile de olărit, prelucratul lemnului, a pietrei şi a fierului, precum şi un folclor original şi bine conservat. În acest demers Consiliul Judeţean se bazează pe parteneriatul cu comunele din zonă, cu Parcul Natural Apuseni şi cu parteneri din stăinătate”, arată, într-un comunicat, Şerban Morcan, consilierul vicepreşedintelui CJ Bihor.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!