Descoperita in anul 1975 intr-o fosta cariera de marmura din satul Chiscau, comuna Pietroasa, pestera este o adevarata minune a naturii. Cu o lungime de aproximativ 1500 de m, pestera se imparte pe doua nivele, nivel superior care se intinde pe o lungime de 488 de m,de altfel acesta este si vizitat de turisiti, si nivelul interior de 521 de metri, dedicat numai cercetarilor stiintifice.
Nivelul superior se imparte in trei galerii importante care cuprind trei sali: Galeria Ursilor, Galeria Emil Racovita, Galeria Lumanarilor, Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala oaselor. Toate aceste galerii gazduiesc impresionante formatiuni de stalactite si stalagmite dar si fosile ale ursului de cavernă – Ursus spelaeus – (dispărut acum 15.000 de ani), de unde si numele pesterii.
Au primit nume
Cu trecerea timpului stalactitele, stalagmitele si coloanele au luat diverse forme care au primit din partea vizitatorilor sau a ghizilor si nume: Sabia lui Damocles, Casuta piticilor, Mos Craciun, Ursul din Tavan sau Chipul Maicii Domnului.
Chiar daca drumul pana la pestera nu este unul foarte bun odata ajunsi iti dai seama ca merita, felul in care apa si-a croit drum prin calcar si formele pe care le-a luat este impresionant, la iesire faci un legamant si iti spui ca sigur vei reveni. In preajma pesterii localnicii te imbie cu fel de fel de suveniruri dar si cu produse naturale, de la dulceata de afine si siropul din ace de brad la placinte cu branza si cartofi.
Cai de acces
In cazul in care mergeti cu masina, se poate merge pe DN 76 Oradea-Deva (catre Beius) , iar la Sudrigiu se face stanga pe DJ 763 catre Chiscau, drumul fiind marcat cu indicatoare.
Vizitarea pesterii se poate face in fiecare in fiecare zi, mai putin lunea, dureaza cam 45 de minute iar pretul unui bilet este de 15 ron pentru adulti.
P.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!