Legenda spune că aici, în urma căderii unei stanci peste gura peşterii, au fost închişi aproximativ 140 de urşi înfometaţi. În cele din urmă ei s-au atacat reciproc pană când au murit toţi.
Pestera Ursilorare o lungime de 1.500 metri şi este compusă din galerii aflate pe două nivele (galeria superioara lungă de 488 metri, aceasta este destinată turiştilor) si cea inferioară cu o lungime de 521 m, pentru cercetări ştiinţifice.
Apa a fost cea care a modelat calcarul care seamănă cu marmura din peşteră. Cu o răbdare care se măsoară în zeci de mii de ani, a sculptat stalactite şi stalagmite cum rar ai ocazia să mai vezi altundeva. Culorile, de la albul pur la bej sau ocru, formele deosebite, toate îţi aprind imaginaţia făcându-te să te simţi ca într-un loc primitor şi călduros. Vei mai afla că întunericul, departe de a te speria, te poate aduce într-o stare de visare. Oasele ursilor de cavernă străjuiesc galeriile si par a-ţi sopti dramele trăite atunci când au rămas prizonieri în peştera care azi le poartă numele. Poate că a fost destinul lor, un mesaj peste timp, astfel încât noi să înţelegem frumuseţea unei specii demult dispărute.
M.B.
Căi de acces către Peştera Urşilor
Pestera Ursilor – o oază de linişte la Chişcău
Citiți principiile noastre de moderare aici!