„Nici o masă fără peşte” este o reclamă foarte cunoscută de cei care au trăit pe vremea lui Ceauşescu. Atunci toate alimentarele erau pline doar cu astfel de produse, cele mai multe conservate sau congelate.
Azi, după 20 de ani, românii îşi amintesc de acele vremuri mai ales prin cozile la care sunt nevoiţi să stea pentru unul sau doi peşti. Magazinelede peşte s-au aprovizionat din timp cu peşti de mai multe categorii. Astfel, crapul, somnul şi amurul se vindeau cu 15 lei/kilogram. Carasul şi fitofagul costau 9 lei kilogramul.
Cei care nu au chef să cureţe peştele şi care-l preferă congelat au de unde alege, de asemenea. Magazinele sunt pline cu peşti congelaţi proveniţi din mările şi oceanele lumii.
Pe de altă parte, nici un fel de peşte nu-i de negăsit în marile magazine. De la rechini, peşte sabie sau alte soiuri de peşti exotici sunt nelipsiţi din hypermarket-uri.
Cei mai câştigaţi în aceste zile sunt pescarii. Aceştia împuşcă doi iepuri dintr-un foc (pescuiesc doi peşti cu o râmă, mai bine zis). Pe de o parte mai scapă de gura nevestelor spunând că se duc la pescuit, iar pe de altă parte nu trebuie să mai dea bani pentru peşte. Mai mult, dacă le merge bine pot să şi vândă surplusul de peşte. „De când mă ştiu nu am dat bani pe peşte. Prefer să-l prind eu. Nu simt o plăcere deosebită pentru carnea de peşte, dar îmi place la nebunie să pescuiesc”, spune Ghiţă Martin, un pescar înrăit.
Peşte de Anul Nou
Tradiţia spune că în noapte de Anul Nou trebuie consumat peşte. Cei care consumă peşte în noaptea dintre ani, vor trece printre greutăţile anului care urmează ca peştele prin apă, iar solzii peştelui semnifică bani mulţi. De Revelion nu este recomandat să se consume pasăre, aceasta împrăştiind, iar anul care vine va fi unul risipitor pentru cei care mănâncă astfel de carne.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!