Preparatele pe bază de peste sunt nelipsite de pe masa de Revelion. Magazinele de peşte s-au aprovizionat din timp cu peşti de mai multe categorii. Astfel, crapul, somnul şi amurul se vând în pieţele din Oradea cu 15 lei/kilogram. Carasul şi fitofagul costă 10 lei kilogramul, în timp ce pentru un kilogram de păstrăv comercianţii cer 21,50 lei. Pentru gospodinele care vor să facă ciorbe, comercianţii au scos spre vânzare tacâmuri de somn la preţul de 5 lei/kilogramul.
Cei care nu au chef să cureţe peştele şi care-l preferă congelat au de unde alege, de asemenea. Magazinele sunt pline cu peşti congelaţi proveniţi din mările şi oceanele lumii. Pe de altă parte, nici un fel de peşte nu-i de negăsit în marile magazine. De la rechini, peşte sabie sau alte soiuri de peşti exotici sunt nelipsiţi din hypermarket-uri. Cei mai câştigaţi în aceste zile sunt pescarii. Pe lângă faptul că nu mai dau bani pe peşte pot să şi vândă surplusul.
„Deşi nu vom avea o masă deosebit de încărcate de Anul Nou peşte tot va fi. Este o tradiţie pe care o respectăm de ani de zile”, ne-a spus Maria S. o orădeancă care cumpăra ieri peşte de la un magazin din Piaţa Rogerius.
Tradiţii şi supertiţii
Tradiţia spune că în noapte de Anul Nou trebuie consumat peşte. Cei care consumă peşte în noaptea dintre ani, vor trece printre greutăţile anului care urmează, ca peştele prin apă, iar solzii peştelui semnifică bani mulţi. De Revelion nu este recomandat să se consume pasăre, aceasta împrăştiind, iar anul care vine va fi unul risipitor pentru cei care mănâncă astfel de carne. Şi tot în 31 decembrie nu e bine să tăiaţi cu foarfeca, să călcaţi sau să spălaţi rufe. În schimb din casă nu trebuie să lipsească vâscul, trebuie să aveţi bani în buzunare, iar paharul de vin trebuie să fie în permanenţă plin.
Românii nu renunţă nici la celelate obiceiuri tradiţionale. Periniţa sau strigatul peste sat sunt la fel de importante. Copiii trec cu Sorcova prin fiecare casă, pentru a alunga spiritele malefice, iar Pluguşorul anunţă reînceperea simbolică a lucrului.
Lista superstiţiilor continuă. Niciodată un gospodar nu trebuie să măture în Ajun de Anul Nou, pentru că alungă prosperitatea. Obiceiul spune că până la miezul nopţii trebuie plătite toate datoriile şi mai mult, nu trebuie daţi bani cu împrumut în noaptea de Revelion.
La trecerea dintre ani, spun bătrânii, este bine ca fiecare să poarte o haină nouă şi ceva roşu, sau o altă culoare veselă care să atragă energiile pozitive. Primul om care va trece pragul în prima zi va influenţa tot anul. Dacă persoana care intră în casă este o femeie înseamnă că urmează un an mai puţin bun. La miezul nopţii uşile trebuie deschise pentru ca anul vechi să iasă şi să lase loc celui nou care aduce sănătate, fericire şi mult noroc.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!