Dacă înainte de Crăciun cel mai iubit animal a fost porcul, acum, înainte de Anul Nou, peştele a devenit cel mai căutat animal. Pe vremea lui Ceauşescu românilor li s-a acrit de câtă carne de peşte au consumat, galantarele alimentarelor fiind ocupate doar cu peşte congelat sau la conservă. Cei mai în vârstă încă ne amintim de sloganul care era în toate magazinele alimentare: „Nici o masă fără peşte”. Acum, consumul de peşte creşte doar în preajma sărbătorilor.
Ofertă variată
Magazinele de profil s-au aprovizionat din timp cu peşte de toate soiurile. Mai mult, ca să-şi atragă clienţii, peştele cumpărat este curăţat gratuit. Astfel, fitofagul se vinde cu 12 lei/kilogram. Crapul costă 16 lei un kilogram, iar somnul tot atât. Cine vrea ceva mai deosebit, va scoate din buzunar 25 de lei pentru un kilogram de păstrăv. „Cel mai bine trece amurul – pentru că are carne albă şi somnul pentru că are oase mai puţine”, ne-a declarat patroana unui magazin de peşte de pe strada Corneliu Coposu.
Orădenii care doresc soiuri de peşti mai exotici au de unde alege din marile magazine. Aici pot fi găsiţi somoni, sturioni şi chiar rechini. O altă variantă este peştele congelat care se găseşte la orice magazin alimentar.
Unii dintre orădeni preferă să-şi prindă singuri peştele pentru masa de Revelion. În felul acesta fac economie de bani, dar mai scapă şi de cicălelile nevestelor în perioada când sunt la pescuit. Având în vedere timpul primăvăratic din ultimele zile, malurile Crişului Repede sunt împânzite de pescari.
Conform tradiţiei
Tradiţia spune că de Anul Nou este bine să se consume peşte. Cei care vor face lucrul acesta, vor trece mai uşor printre greutăţile anului care vine, precum peştele prin apă. Mai mult, solzii peştelui semnifică bani.
În nici un caz, în noaptea dintre ani nu este indicat să se consuma carne de pasăre care scurmă, pentru că anul viitor nu se va putea pune nimic de o parte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!