„Nici o masă fără peşte” era un slogan extrem de cunoscut în vremuri nu demult trecute. Carnea de peşte conţine fosfor, vitamina D şi grăsimi nesaturate sănătoase care o fac hrănitoare şi uşor de digerat. Cu toate acestea românii consumă în prezent foarte puţin peşte şi acesta în mare majoritate din import.
Astfel, conform statisticilor în prezent consumul de peşte este de circa 4 kilograme pe an pe cap de locuitor.
Necesarul de peşte din ţara noastră este susţinut în proporţie de 87% din importuri şi numai 13% din producţia internă, iar consumul a scazut dramatic de la 8,5 kilograme în 1990, la numai 4 kilograme în prezent.
„Doar 13% din necesarul intern provine din România şi 87% din import, iar ca să putem să existăm trebuie susţinut domeniul pescaresc pentru că altfel moare. Sunt 6,7 miliarde de euro pentru noua politică europeană în domeniul pescăresc, având ca direcţie principală dezvoltarea acvaculturii, iar din această suma noi am negociat doar 167 de milioane de euro. Am cerut insistent celor de la MADR, atât pe primul Program Operaţional pentru Pescuit cât şi pe noul program, să participăm activ la susţinerea acestor negocieri, dar suntem cu un pas în urmă tot timpul. Este anormal. Dacă noi nu avem susţinerea băncilor, printr-un parteneriat al Guvernului şi prin programe de ajutorare, aşa cum s-au facut şi în alte domenii, vom muri. Nu este normal să interzicem existenţa a 15.000 de oameni care sunt nevoiti să facă braconaj ca să trăiasca”, spune Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Asociaţiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor şi Comercianţilor de Peşte din România, RO-FISH.
Preţuri
În Oradea magazinele care comercializează peşte viu sunt destul de puţine. „Noi am deschis doar de două săptămâni iar vânzările nu sunt prea grozave. Oamenii se plâng că nu au bani, li se pare mult să dea 17 lei pe kilogramul de peşte. Sprăm însă că în perioada următoare, dată fiind apropierea sărbătorilor cererea să crescă”, ne-a spus Pustai Kinga, vânzătoare la un magazin de pe strada Galileo Galilei din Oradea care comercializează peşte viu importat din Ungaria. În ceea ce provesc preţurile acestea variază între 10 lei/kg fitofagul, 12 lei/kg carasul,17 lei/kg de crap şi 18lei/kg somnul şi amurul.
Potrivit statisticilor românii consumă între 4 şi 4,5 kilograme de peşte pe an, adică de cinci ori mai puţin decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene, unde consumul mediu anual de peşte este 20 de kilograme pe locuitor.
România a obţinut pe viitorul Program Operaţional pentru Pescuit 2014-2020 o sumă de 168,4 milioane de euro, în timp ce pentru actuala perioadă de programare 2007-2013, POP a avut un buget de 261,5 milioane de euro, din care 196,1 milioane de euro a reprezentat contribuţia Fondului European pentru Pescuit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!