Printre volumele donate se numără lucrări importante din domenii precum literatura evreiască, teologie și filosofie, dar și alte subiecte legate de cultura evreiască.
Volumele au fost direcţionate şi către bibliotecile orășenești din Valea lui Mihai, Aleșd, Nucet, Marghita și Beiuș, către bibliotecile comunale din Nojorid, Sântandrei, Săcădat, Diosig, Tinca, Budureasa, Tria, la biblioteca Universității din Oradea, a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, la bibliotecile următoarelor instituții de învățământ liceal: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Floare de Lotus” din Sânmartin, Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd, dar și la numeroase biblioteci școlare din Bihor și din județul Sălaj. De asemenea, distribuția volumelor a depășit granițele României, beneficiari ai acestei donații fiind și cititori din Ucraina, unde au fost distribuite peste 700 de volume.
Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a marcat duminică acest moment împreună cu Federația Comunităților Evreiești din România, Consiliul Județean Bihor și Revista de cultură „Familia”, în prezența lui Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, a președintelui Comunității Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, a președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan şi a primarului Oradiei, Florin Birta. Amfitrionul evenimentului a fost Ancuţa Șchiop, manager al Bibliotecii Județeane „Gheorghe Șincai” Bihor.
„Suntem astăzi alături de prieteni ai bibliotecii, care în ultimele două luni au fost alături de noi în procesul de primire a unei donaţii speciale din partea comunităţii evreieşti. Biblioteca Judeţeană beneficiază de o donaţie de 207 titluri însumând 9370 de exemplare, carte donată din partea Federației Comunităților Evreiești din România, prin intermediul editurii HaSefer, o editură cu activitate şi cu titluri particularizate. (…) Vă mărturisim că o trăire aparte este aceea în care mergem în bibliotecile comunale din judeţul nostru cu braţele pline de cărţi şi suntem aşteptaţi şi primiţi cu bucurie acolo.
Dumneavoastră, prin donaţia pe care aţi făcut-o către bibliotecă, aţi înmulţit această bucurie”, a spus Ancuța Șchiop, convinsă fiind că această acţiune este un început bun de a contribui la răspândirea adevărului despre comunităţile evreieşti generaţiilor care astăzi sunt în formare.
[eadvert]
În semn de respect
Ilie Bolojan i-a mulţumit domnului Silviu Vexler în numele autorităţilor locale pentru această donaţie de carte, important fiind ca cei care sunt interesaţi de comunitatea evreiască, de cultura acestei comunităţi, de perspectiva ei asupra a ceea ce s-a întâmplat, de adevărurile istorice, să aibă acces la aceste cărţi. „Istoria oraşului Oradea nu poate fi scrisă fără istoria comunităţii evreieşti. Pentru că oraşul Oradea arată astăzi aşa cum arată, e rezultat al creaţiei de sute de ani a celor trei comunităţi importante, română, maghiară şi evreiască, care şi-au pus amprenta asupra oraşului nostru de-a lungul acestei convieţuiri, şi prezenţa şi a mea, şi a domnului primar este un semn de respect pentru ceea ce a făcut comunitatea evreiască pentru oraşul şi pentru judeţul nostru, şi vreau să le mulţumesc încă o dată, şi domnului Koppelman pentru activitate, pentru prietenie, pentru că sunt ambasadori ai oraşului Oradea şi ai judeţului Bihor.”
Felix Koppelman a aminit că din cele 39 de comunităţi evreieşti din România, Silviu Vexler a ales Oradea pentru această importantă donaţie de carte pentru faptul că a văzut realizările comunităţii de aici, strâns legate de autorităţile locale. „Suntem nişte cetăţeni loiali ai acestei ţări, şi mai mult, loiali acestui judeţ a cărui valoare trebuie să o ridicăm încontinuu”.
Cartea, un însoţitor de nădejde
Silviu Vexler consideră Oradea ca fiind „acasă”, oraşul pe care l-a vizitat cel mai des de-a lungul mandatelor de deputat dar şi ca preşedinte al Federației Comunităților Evreiești din România. „Cuvintele capătă putere atunci când oamenii învaţă să creadă cu adevărat în ele”, spune Silviu Vexler, cărţile fiind „cel mai de nădejde însoţitor al poporului evreu de-a lungul istoriei, indiferent de locurile în care au trăit”. „Am dorit prin aceste cărţi să le oferim o posibilitate tuturor celor care doresc să ne cunoască, care doresc să ştie cum a fost această comunitate, cum este şi cum va fi, care este cultura – care este un motiv de mândrie pentru noi – care sunt trăirile şi practic sufletul unui întreg popor care a trăit, a construit şi a sperat, oriunde ar fi”.
La final, Silviu Vexler, a apreciat ca fiind uluitor ceea ce s-a întâmplat în Oradea, felul în care s-a transformat oraşul, amintindu-şi că prima dată când a venit aici toate sinagogile erau o ruină, în Sinagoga Sion – „un cuib mare şi frumos de păsări” – intrând pe lângă o bucată de lemn care era pe post de geam. „Faptul că în acest loc s-a reuşit renaşterea vieţii evreieşti este absolut fabulos. Mă bucură să spun că nu am avut absolut nicio contribuţie, dar mă bucur că oamenii care au avut un rol esenţial sunt aici”, a încheiat Silviu Vexler subliniind că ceea ce s-a întâmplat în Oradea este unic.
Ilie Bolojan a reamintit la final că este în planul Consiliului Judeţean Bihor reabilitarea şi digitalizarea Bibliotecii Judeţene, fiind depus un proiect de finanţare prin PNRR, dar și faptul că de anul trecut se alocă o finanțare anuală de 100.000 de euro pentru achiziția de cărți noi pentru bibliotecile din Bihor.
La eveniment au mai fost prezenţi redactorul-șef Mircea Pricăjan şi secretarul de redacție Miron Beteg de la revista de cultură Familia, fostul senator dr. Gheorghe Carp, manager al Spitalului Judeţean din Oradea, Robert Schorr, director Departament Cultură la Federația Comunităților Evreiești din România şi director JCC Oradea, şi Angela Lupşea, director executiv la Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!