Elevii și cadrele didactice de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au participat la acțiunile derulate în cadrul Campaniei 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor. Acesta este un proiect național de conștientizare, consultare și participare a copiilor și tinerilor la prevenirea tuturor formelor de violență exercitate asupra lor în familie, școală, comunitate.
Practici tradiţionale dăunătoare
Campania 19 Days se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie, reperele temporare ale manifestării didactico – științifice fiind generate de două date semnificative în abordarea holistică a prevenirii abuzurilor asupra copiilor, 19 Noiembrie fiind declarată Ziua internațională de prevenire a abuzurilor asupra copilului iar 20 Noiembrie fiind Ziua internațională a drepturilor copilului.
„Scopul Campaniei 2017 este de a conștientiza unele forme de practici tradiționale care sunt dăunătoare copiilor și de a identifica căi de acțiune pentru limitarea acestora”, spune directorul CT Mihai Vitezul Ruben Filimon.
În cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, în sala de festivități, au fost derulate acțiuni care au abordat atât tema campaniei 2017 „practicile tradiționale dăunătoare pentru copii” precum și teme de interes specific, de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor.
Din partea IPJ Bihor comisar de poliție Brândușoiu Valentina din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității a informat elevii și cadrele didactice despre pericolele din mediul online, metodele de protecție pentru o navigare sigură pe internet, violența în familie și formele violenței cât și despre răspunderea penală a minorilor.
„Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul regional Oradea, ai Centrului Județean de Resurse și Asistență EducaționalăBihor a derulat campania de prevenire a bullying-ului.
Au fost postate filme cu mesaj tematic. Elevii clasei a XII-a B, calificarea Tehnician în administrație, sub îndrumarea dnei prof. Pop Camelia au prezentat un moment artistic (dansuri populare bihorene și au interpretat melodii populare la vioara cu goarnă) cu mesajul „Valorifică-ți talentul, urmează-ti pasiunea!”.
„Practicile tradiționale dăunătoare pentru copii și identificarea căilor de acțiune pentru limitarea acestora au fost prezentate și dezbătute, în cadrul întâlnirilor cu elevii, de către dna prof. Botiș Daniela și dna prof. Popa Lavinia care, împreună cu elevii clasei a X-a I, calificarea Cofetari – bucătari au realizat și prezentat preparate culinare de post”, a explicat profesorul Ruben Filimon, directorul CT Mihai Eminescu.
Miercuri, 15.11.2017, a fost organizată masa rotundă, cu tema „Campania 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor”, în cadrul căreia cadrele didactice: Tripe Carmen, Maghiar Ramona, Marian Monica, Botiș Daniela, Popa Lavinia, Runcanu Teodora Monica, Dicu Florentina, profesor consilier școlar Andrea Dumbrava și eleva Rotar Alexandra, cls. a X-a, sub îndrumarea dnei prof. Tămaș Mariana au prezentat materiale informative, și-au exprimat opiniile în legătură cu identificarea și prevenirea acestor forme de atentare la viața, siguranța și securitatea copiilor.
„Mulțumim tuturor participanților la proiect pentru implicare și susținere! ”, a transmis prof. dr. Ruben Filimon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!