[eadvert]
Până în acest moment au fost montate un număr de 832 corpuri LED de 110W din totalul de 2.038 prevăzute a fi montate în această primă etapă.
„Prin înlocuirea lămpilor de sodiu cu corpuri LED, consumul de energie va fi mult mai redus, iar vizibilitatea în trafic mult mai bună. Deja, acolo unde sunt folosite lumini de tip LED (Bulevardul Nufărul – Cantemir, Calea Aradului etc.), vizibilitatea este mult mai bună pentru participanții la trafic”, a transmis Primăria Oradea.
Lucrările aferente acestei prime etape se desfășoară în baza unui contract în derulare, cu finanțare de la Administrația Fondului de Mediu, în valoare de 6,9 milioane lei (TVA inclus).
„Contractul de lucrări a fost semnat în toamna anului trecut între Primăria Oradea și SC Flash Lighting Services SRL pentru elaborarea documentației tehnico-economice la faza de proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, proiect tehnic și detalii de execuție, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru obiectivul de investiție „Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public din Municipiul Oradea”, a mai transmis sursa menționată mai sus.
Astfel, până acum au fost montate:
- 455 corpuri LED de 110W pe tronsonul Calea Borșului până la sensul giratoriu dintre străzile Dacia și Transilvaniei;
- 53 corpuri LED de 110W pe tronsonul sens giratoriu al străzilor Dacia cu Transilvania până la intersecția străzilor B-dul Dacia cu Piața Creangă;
- 156 corpuri LED de 110W pe tronsonul Aeroport și sensul giratoriu dintre străzile Calea Aradului și Calea Sântandrei;
- 79 bucăți – sens giratoriu B-dul Nufărul spre Sânmartin; – 26 bucăți – B-dul Decebal;
- 14 bucăți – B-dul Dacia – Muzeului spre Republicii;
- 9 bucăți – B-dul Dacia sens giratoriu Decebal;
- 21 bucăți – Clujului – intersecție Gh. Șincai;
- 19 bucăți – B-dul Averescu intersecție str. Mierlei.
Schimbarea lămpilor de sodiu se va realiza în trei etape. În această primă etapă, pe lângă montarea a 2.038 corpuri de iluminat cu sursă LED, proiectul prevede și înlocuirea a 15 puncte de aprindere cu centrale de monitorizare și analiză energetică.
În momentul de față Oradea are 24.000 de puncte luminoase în oraș. Asta înseamnă că sunt 24.000 de becuri care iluminează străzile Oradiei, din care 20.000 sunt lămpi de sodiu și 4.000 sunt puncte de iluminat trecute pe LED. În etapele II și III care vor urma se vor mai înlocui 9.168 de lămpi cu sodiu (7.124 – etapa II și 2.044 în etapa III).
Trimite articolul
XCablurile alea nu vor fi niciodata ingropate? Vor ramane mereu acolo, chiar daca in unele zone exista deja canalizare tehnica in subteran… .
Da, lumina e mult mai chioara, cam ca in piata craparii. Pardon! Unirii!
Cu diferenta de 1664 cum rămîne
Noile corpuri de iluminat sunt extrem de slabe…. vizibilitatea este foarte redusa
-
cat de penibil poti sa fii!
-
marinel, e suficient sa folosesti un luxmetru. Lumina este intr-adevar mult mai slaba. Tie insa iti place orice rahat, pentru ca iti aduce aminte de casa.
-
si cele inlocuite (de sodiu) cati wat aveau?
-
De la 70W in sus, iar astea cu leduri strica vederea.
Poftiti pe principalele artere sa vedeti lumina chioara ce o dau; mergem din rau in mai rau; vai si amar!