Nu mai puțin de 456 bihoreni au apelat anul acesta la pompieri, solicitându-le asistenţă tehnică de specialitate, avize sau autorizaţii.
De la începutul anului și până acum, pompierii au efectuat 707 controale pe linia apărării împotriva incendiilor, din care: 429 activități de control la operatori economici, 261 la instituții, 12 în localități și cinci la obiective SEVESO.
Aproape 5.000 de nereguli
În timpul controalelor de prevenire, pompierii au descoperit peste 4.750 de nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor și a protecției civile. Din acest total, 1.274 au fost soluționate pe timpul controalelor. Cert e că pentru deficiențele constatate, pompierii au aplicat 3.064 de sancțiuni, dintre care 2.623 de avertismente și 441 de amenzi, în sumă de de 1.102.000 de lei.
De reținut că în primele șase luni din an, pompierii au derulat și 729 de activități de informare preventivă, instruind peste 9.140 de participanți și executând 533 de exerciții de intervenție, cu implicarea a 9.925 de persoane.
S-au pregătit și pentru vară
Cu toată pandemia, pompierii afirmă că au făcut pregătiri anti-incendiu, cu controale și exerciții, astfel încât cei care se vor afla în concedii, în zonele turistice, să fie, pe cât se poate, în siguranță.
În lunile aprilie și mai, cadrele Inspecției de Prevenire au organizat și desfășurat controale la 15 ocoale silvice de stat și private, care dispun de astfel de spații de agrement, la Bratca, Vârciorog, Lăzăreni, Stâna de Vale, Oradea, Aleșd, Marghita, Beiuș, Dobrești, Remeți, Săcueni, Tinca și Sudrigiu, la Administrația Parcului Național Apuseni, dar și la asociații urbariale comunale din zonele menționate.
În urma acestor controale, au fost depistate 171 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, soldate cu 116 avertismente. Principalele nereguli au fost legate de neamenajarea corespunzătoare a locurilor admise pentru popas, neactualizarea planurilor de apărare împotriva incendiilor, lipsa dotărilor corespunzătoare cu mijloace de primă intervenție și neamenajarea cursurilor de apă din păduri, pentru utilizarea acestora în cazul incendiilor forestiere.
Tot în astfel de zone, s-au efectuat nouă exerciţii în caz de incendiu, la care au participat 59 de persoane, dar și 23 de instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, la care au luat parte 84 de angajați.
Verificări la școli
Inspecția de Prevenire a desfășurat o serie de controale care au vizat unitățile de învățământ, în care s-au organizat și derulat examene. Controale s-au făcut și la asociații de proprietari și la depozite de cereale din județ. În total, au fost 186 de controale, în cadrul cărora au fost depistate 1.334 de deficiențe, 331 dintre acestea fiind remediate pe loc. Neregulile constatate au fost sancționate de către personalul Inspecției de Prevenire cu 787 de avertismente și 133 de amenzi, în valoare de 289.500 de lei. Principalele nereguli au fost deficienţe de ordin organizatoric (nenominalizarea personalului cu atribuții în caz de incendiu, neinstruirea angajaților cu privire la măsurile și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în cazul producerii unui incendiu etc.), lipsa planurilor de evacuare și intervenție, nefuncționarea la parametrii proiectați a instalației de detectare, semnalizare și avertizare în caz de incendiu, neverificarea mijloacelor de primă intervenție (stingătoarelor), neverificarea prizei de împământare a instalației de paratrăsnet, lipsa autorizației de securitate la incendiu, căi de evacuare blocate de corpuri de mobilier etc.
Trimite articolul
XDe ce in frunce cu termometrul ala ca un pistol? Pe mana sau chiar fesa nu masoara temperatura?