Mai puţin cu 1.200 de şomeri. Peste 7.800 de persoane încadrate în muncă. 32 de programe de formare profesională în urma cărora au fost încadrate peste 590 de persoane. Număr dublu de încadrări rezultate în urma „burselor locurilor de muncă”. Număr de locuri de muncă vacante triplat.
Acestea sunt, la rece, câteva dintre cifrele la un an de la numirea în funcţia de director executiv la AJOFM Bihor a lui Békési Csaba. Este mult? Este puţin? Cifrele vorbesc de la sine.
„De când sunt în fruntea AJOFM Bihor am lucrat mult mai mult faţă de cât am muncit în domeniul privat. Îmi închipuiam că relaţia cu presa este una tensionată, bazată mai mult pe cancan. Mi-am dat seama că nu este aşa”, a declarat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Cifre
Într-un an de zile, din octombrie 2013 până în octombrie 2014, numărul şomerilor a scăzut de la 11.314 la 10.159. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut, de asemenea, de la 4.300 la 3.100, tot într-un an. Rata şomajului a scăzut de la 4,04% la 3,67%.
Pe categorii de studii, 800 de şomeri sunt cu studii superioare, 1.908 cu liceu sau şcoli postliceale şi 7.442 cu studii primare sau asistaţi social. „Nu eliberăm adeverinţă pentru asistaţii social înainte de a le oferi un loc de muncă. Rolul nostru este să facem ocupare nu să ne transformăm în agenţie de şomaj sau asistenţă socială”, a precizat Békési Csaba.
Formare profesională
Un capitol aparte este cel al formării profesionale. Într-un an, AJOFM Bihor a organizat nu mai puţin de 32 de cursuri de formare profesională în urma absolvirii cărora au fost încadrate 591 de persoane, dintre care 75,6% şomeri indemnizaţi.
Dintre cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Bihor, amintim: ospătar, bucătar, agent de securitate, administrator de pensiune, cameriste, coafor, îngrijitor bătrâni la domiciliu, instalator instalaţii sanitare şi de gaz, lucrători comerciali, lucrător în gospodărie agroturistică, manichiură-pedichiură, operator CNC.
„Obiectivul general al Programului de Ocupare a Forţei de Muncă în 2014 este încadrarea în muncă a cel puţin 8.820 de persoane în judeţul Bihor. Până la 31.10.2014 au fost încadrate în muncă 7.850 de persoane din Bihor”, a subliniat directorul agenţiei judeţene.
Şi în ceea ce priveşte numărul de angajări în urma „burselor” se constată o dublare a acestora. La fel şi numărul locurilor de muncă vacante în judeţ. În urmă cu un an erau disponibile circa 300 de locuri de muncă, iar în prezent cifra se apropie sau depăşeşte constant 900. „Sunt multe locuri de muncă vacante în judeţ. Dacă «scuturăm» puţin judeţul avem undeva la 1.500 de locuri de muncă vacante”, crede Békési Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!