Asta pentru că, beneficiarii unui astfel de ajutor social provin din bazele de date ale mai multor instituții.
[eadvert]
De la Agenția Județeană pentru Prestații și Inspecții Sociale (AJPIS) Bihor am primit informații doar despre anumite categorii de persoane care au dreptul la tichete sociale.
Casa Județeană de Pensii (CJP) Bihor ne-a informat, prin directorul executiv Laurențiu Țenț, doar despre pensionarii cu pensii mai mici de 1.500 de lei care ar fi îndreptățiți să beneficieze de tichete sociale.
„Noi avem în evidențele noatre un număr de 65.113 pensionari cu pensii mai mici de 1.500 de lei, care s-ar încadra ca beneficiari de tichete sociale. Dar dacă aceștia mai au și alte venituri, nu mai primesc. Cei care verifică acest lucru sunt cei de la ANAF”, ne-a declarat Laurențiu Țenț.
Vasile Farc, de la Compartimentul Mass Media din Cadrul Agenției Județene a Finanțelor Publice Bihor ne-a informat că ANAF are rolul de a verifica dacă beneficiarul de tichete sociale se încadrează din punct de vedere al veniturilor sub 1.500 de lei, ceea ce-i dă dreptul să primească tichete sociale. Și doar atât. Nici o altă evidență.
Răspuns de la MIPE
Pentru a elucida situația tichetelor sociale din Bihor ne-am adresat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cel care se ocupă de aceste tichete.
„Până la data de 1 august 2022 au fost identificați, în județul Bihor, 69.057 beneficiari eligibili pentru tichete sociale pentru produse alimentare și mese calde”, ne-a informat MIPE.
Din acest total, 50.212 sunt pensionari cu venituri lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei; 14.090 sunt persoane cu dizabilități; 1.370 sunt familii cu doi copii al căror venit mediu/membru de familie este mai mic sau egal cu 600 lei; 1.370 sunt familii monoparentale al căror venit mediu/membru de familie este mai mic sau egal cu 600 lei și 2.896 sunt familii care beneficiază de venit minim garantat.
„Listele beneficiarilor eligibili sunt redactate de Casele Județene de Pensii (CJP) respectiv de Agențiile Județene pentru Plăti și Inspecție Socială (AJPIS). Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene nu poate să facă adăugiri sau eliminări din listele transmise și nu are autoritatea să stabilească eligibilitatea beneficiarilor. Toate solicitările pentru stabilirea/confirmarea eligibilității trebuie adresate CJP/AJPIS”, au precizat reprezentanții MIPE.
Tichete sociale – emise pentru beneficiarii din județul Bihor vor putea fi folosite în termen de 12 luni de la virarea în contul beneficiarului la magazinele locale, de proximitate, afiliate de compania Sodexo, precum și la supermarket-urile Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Penny și Profi.
Ce sunt tichetele sociale
Despre tichetele sociale și cine sunt beneficiarii acestora am primit informații de la Gabriela Iova, directorul executiv al AJPIS Bihor.
„Prin programul guvernamental – Sprijin pentru România – sunt oferite tichete pe suport electronic (card), cu o valoare nominală de câte 250 lei, persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie. Beneficiază de aceste tichete următoarele categorii de persoane şi familii: pensionarii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare”, ne-a informat Gabriela Iova.
Persoanele care se încadrează în mai multe categorii dintre cele prevăzute anterior beneficiază de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.
Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum şi persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private.
„Tichetele au o valoare nominală de câte 250 lei. Sumele acordate pot fi utilizate în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări”, a precizat directorul executiv al AJPIS Bihor.
Voucherele se acordă o dată la două luni, până la finalul anului. Cardurile sunt livrate către beneficiari de către Poșta Română.
În situațiile în care unii beneficiari nu au primit cardul, alții l-au primit, dar nu este încărcat sau alții l-au pierdu, pe site-ul MIPE la secțiunea comunicate de presă a fost publicat Ghidul Voucherelor sociale unde sunt publicate numerele de telefon pentru diverse situații și probleme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!