Identificarea agenţilor economici care practică munca fără forme legale de angajare şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acestora, a muncii tinerilor şi copiilor ocupă un loc aparte în acţiunile intreprinse de ITM Bihor în semestrul I din 2012.
„Identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi stabilirea măsurilor pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice ale acestui fenomen, au impus intensificarea activităţilor de control în domeniul relaţiilor de muncă”, a declarat Nicolae Hoduţ, inspectorul şef al ITM Bihor.
Semestrul I 2012
Controalele s-au efectuat inopinat, atât ziua cât şi noaptea, în zilele lucrătoare, dar şi în zilele de repaus săptămânal. În semestrul I al anului 2012, fenomenul „munca la negru” s-a caracterizat prin următorii indicatori: 7,51 % din totalul angajatorilor controlaţi reprezintă angajatorii care foloseau forţă de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare; 0,83 % din numărul total de salariaţi ai angajatorilor controlaţi reprezintă persoane care lucrau fără a avea încheiate contracte individuale de muncă
„Din totalul de 1.826.200 lei amenzi aplicate în semestrul I al anului 2012, 1.252.000 lei au fost amenzi pentru muncă fără forme legale, ceea ce reprezintă 68,55% din totalul amenzilor aplicate”, a subliniat Nicolae Hoduţ.
Acesta a exemplificat câteva dintre domeniile unde a fost depistată munca fără forme legale de angajare: industria confecţiilor (textile, marochinărie, încălţăminte), alimentaţia publică (baruri, restaurante, patiserii, cofetării), panificaţie, prestări servicii – curăţenie, jocuri de noroc, transporturi rutiere.
Pe de altă parte, în semestrul întâi din 2012, inspectorii ITM Bihor au verificat modul în care angajatorii respectă prevederile Codului Muncii, alte acte normative de dreptul muncii, preum şi clauzele contractelor colective de muncă. „Dintre cei 1.330 de angajatori controlaţi, 92 au fost depistaţi că practicau munca fără forme legale de angajare. Au fost aplicate 1.178 de sancţiuni contravenţionale de angajare, din care 79 pentru munca fără forme legale. 582 de persoane munceau la negru. Din valoarea de 1.826.200 de lei sancţiuni aplicate, 574.200 au fost pentru neconformităţi altele decât munca fără forme legale”, a declarat inspectorul şef al ITM Bihor.
În derularea controalelor efectuate în domeniul relaţiilor de muncă din primul semestru, inspectorii s-au confruntat cu o serie de dificultăţi.
Astfel, unele firme şi-au schimbat sediul social sau denumirea fără ca angajatorul să înştiinţeze inspectoratul. Alte firme şi-au închis punctele de lucru fără ca salariaţii să fie informaţi. Multe firme au declarat că nu deţin documentele solicitate datorită deteriorării sau furtului acestora.
Există situaţii în care societăţile comerciale au fost dizolvate sau lichidate judiciar şi arhivele nu au fost predate conform legii. Pentru a evita sancţionarea, unii angajatori întocmesc contracte individuale de muncă fără a înscrie data începerii activităţii şi fără să fie semnate de către salariaţi, în momentul controlului invocându-se faptul că salariatul lucrează de “câteva zile”, iar persoanele în cauză declară acelaşi lucru. De multe ori salariaţii refuză să dea declaraţii, de teama de a nu-şi pierde locul de muncă. Unii angajatori preiau de la viitorii salariaţi documentele necesare întocmirii contractelor individuale de muncă şi după o anumită perioadă renunţă la serviciile acestora, fără a le încheia forme legale de angajare şi implicit fără a preda documentele la inspectorat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!