Bihorenii care vor sărbători în acest weekend Învierea vor beneficia de supravegherea a peste 650 de poliţişti.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor transmite că din 13 până în 16 aprilie, poliţiştii vor fi în stradă ca să păzească liniştea publică şi integritatea cetăţenilor şi pentru ca să descurajeze infracţiunile şi faptele antisociale.
Poliţiştii bihoreni anunţă că vor lucra în sistem integrat, în echipe mixte, împreună cu colegii lor de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” Bihor.
Poliţiştii spun că vor fi prezenţi la oraşe şi sate, în special în locurile aglomerate, în zonele turistice, prin cluburi şi biserici.
De Înviere
În noaptea de Înviere, poliţiştii de ordine publică şi poliţie rutieră vor fi văzuţi, în echipe, în toate localităţile unde se vor oficia slujbe religioase, pentru a identifica persoanele care vor să tulbure desfăşurarea evenimentului religios prin infracţiuni cu violenţă de orice fel, tâlhării, furturi din buzunare şi acte de profanare a locurilor de cult.
Înainte, în timpul şi după slujba de Înviere, poliţiştii de la Rutieră vor supraveghea şi dirija circulaţia pe principalele artere din localităţi, patrule rutiere fiind prezente pe drumurile naţionale, judeţene şi pe principalele artere din Oradea, pentru siguranţa traficului rutier şi pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere. Rutieriştii vor fi prezenţi şi în zonele turistice, pe traseele de acces către aceste zone, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei.
Băncile, păzite
Poliţiştii bihoreni anunţă că vor inspecta şi firmele (băncile, magazinele), pentru a verifica dacă acestea au sisteme de pază puse la punct. Oamenii legii vor veghea şi la sate, pentru descurajarea furturilor de animale în perioada sărbătorii pascale.
Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor, cu medicii de la Direcţia Sanitar – Veterinară şi colegii de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi de la Garda Financiară Bihor anunţă controale pentru descurajarea comiterii de infracţiuni economice.
Mascaţii de la Intervenţie Rapidă vor fi şi ei pregătiţi să intervină dacă vor apărea situaţii delicate.
La cumpărături (în excursie)
– fiţi prudenţi în magazine şi la geantă (nu o lăsaţi în coşul de cumpărături), luaţi doar suma de bani necesară cumpărăturilor pentru care vă deplasaţi (folosiţi cardul pentru cumpărături)
– nu păstraţi banii în plasă şi nici în buzunarul de la spatele pantalonilor şi când plătiţi nu scoateţi tot teancul de bani
– rugaţi un vecin de încredere să supravegheze casa şi să anunţe poliţia dacă observă o persoană suspectă
spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile
– nu lăsaţi în casă obiecte de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi
În noaptea de Înviere:
– evitaţi străzile lăturalnice, zonele în construcţie, străzile cu baruri şi terase şi circulaţi, în grup, pe drumuri intens circulate
– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu vă afişaţi cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu relataţi despre bunurile de valoare pe care le aveţi cu dvs;
nu răspundeţi la provocările altor persoane şi nu acceptaţi compania necunoscuţilor
nu daţi bani unor persoane care vă ofere presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer);
dacă sunteţi martor sau victimă, reţineţi cât mai multe detalii despre autor (înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul maşinii folosit de acesta, complici etc.) şi sunaţi la 112
Pentru deplasări
– verificaţi starea maşinii, nu uitaţi triunghiurile reflectorizante, stingătorul de incendii, trusa medicală de prim-ajutor şi actele (permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autovehiculului şi poliţa de asigurare obligatorie auto)
– fiţi calmi la volan, respectaţi-vă partenerii de drum, parcaţi doar în locurile special amenajate sau zonele bine luminate, nu părăsiţi maşina dacă e plină de bagaje sau cu obiecte tentante (casetofon, genţi, borsete, aparate foto, etc.);
– fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul şi nu luaţi în maşină necunoscuţi (mai ales pe timpul nopţii)
– circulaţi cu viteză moderată ca să puteţi evita accidentele cauzate de particularităţile de drum şi de trafic
– nu conduceţi dacă aţi băut alcool sau dacă sunteţi obosiţi, – folosiţi centura de siguranţă, folosiţi corect luminile pe timp de noapte sau ploaie, folosiţi din timp ştergătoarele de parbriz (câteva momente fără vizibilitate pot fi fatale)
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!