Conform ultimelor date ale Oficiului Naţional al Registrului Comertului (ONRC) circa 64 mii de firme (64.018) şi-au suspendat activitatea în perioada ianuarie – noiembrie 2010, cu 50,1% mai puţin decat în anul precedent.
În aceeaşi perioadă, 7.255 de firme au fost dizolvate voluntar, cifră care reprezintă o scădere de 67,3% faţă de perioada similară din 2009, când au fost dizolvate voluntar 22.252 de firme.
În privinţa radierilor voluntare din primele unsprezece luni din 2010, numărul acestora a crescut cu 324%, de la 39.309 în 2009, la 166.626 în primele unsprezece luni din 2010. Creşterea se datorează în principal faptului că au fost radiate 127.293 de firme pentru neexercitarea dreptului de opţiune în una din formele prevăzute de OUG 44/2008 (persoană fizică autorizată, intreprindere individuală sau asociaţie familială).
Costuri
Specialiştii avocatnet.ro explică numărul mai mare al firmelor care şi-au suspendat activitatea faţăde cele dizolvate prin costurile mai mici pentru suspendarea unei firme decât pentru dizolvarea acesteia. Pe de altă parte, dizolvarea este o decizie definitivă, în timp ce, în cazul suspendării, firma îşi poate relua în orice moment activitatea, dacă s-au schimbat condiţiile economice sau au apărut noi oportunităţi pentru afacerea respectivă.
Costurile pentru suspendare se situează între 500 – 1.500 de lei şi cuprind, în general, taxele legale de înregistrarea menţiunilor la Registrul Comerţului, costurile de publicare a deciziei asociaţilor/acţionarilor, de aprobare a suspendării activităţii în Monitorul Oficial.
Suspendarea temporară a activităţii poate fi obţinută, pentru o perioada de maxim trei ani consecutivi, timp în care firma poate fi scutită şi de depunerea unor declaraţii. Activitatea societăţii se poate relua în orice moment, fără să fie obligatorie respectarea termenului până la care patronul a declarat că doreşte întreruperea activităţii.
De asemenea, suspendarea poate fi solicitată de mai multe ori în viaţa unei societăţi, întrucât legislaţia nu prevede nici o dispoziţie contrară.
Conform CAEN, cele mai multe dizolvări la nivel naţional au avut loc în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor şi a bunurilor personale şi de uz gospodăresc.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!