Executivul Primăriei a obținut, luna trecută, aprobarea Consiliului Local pentru investiția estimată la peste 6 milioane de lei.
„Proioectul a fost votat în octombrie. Urmează să organizăm licitația pentru proiectare și execuție, cel mai probabil anul viitor vor începe lucrările. E o lucrare complexă, de aceea a fost eșalonată pe doi ani”, spune Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar din cadrul Primăriei.
Lucrările necesare la imobil sunt refacerea fațadelor – din cauză că tencuielile sunt măcinate, la fiecare pală de vânt mai puternic curtea școlii se umple de praf, refacerea tâmplăriilor și geamurilor, reparații capitale la acoperiș dar și lucrări de schimbare a rețelelor de utilități din incintă, unele vechi și de 50 de ani, spune directorul.
Raportul de specialitate al hotărârii de CL arată că investiția este necesară și pentru aducerea clădirilor la stadiul în care să îndeplinească cerințele minime impuse de Direcția de Sănătate Publică și cele de siguranță la incendiu.
Conform estimărilor executivului, grosul investiției ar urma să se deruleze în primul an – peste 3,3 milioane lei, fără TVA iar diferența ar rămâne pentru al doilea an. Degradarea imobilelor care găzduiesc această școală de pe strada Mihai Eminescu a constituit, în mai multe rânduri, subiect de proteste și discuții, inclusiv în plenul Consiliului Local. Udemeriștii din Consiliul local au cerut de mai multe ori prioritizarea lucrării, argumentând necesitatea prin numărul mare de copii care învață în acestă școală centrală.
Executivul a amânat până acum intervenția la clădire pentru că aceasta făcea obiectul unui proces de retrocedare, între Primărie și Episcopia Romano-Catolică. Abia anul acesta imobilul a intrat definitiv în proprietatea statului prin decizia Curții de Apel. Școala Szacsvay e compusă din două corpuri de clădire, ambele edificate în jurul anului 1900 și niciunul dintre ele nu a fost reabilitat senificativ până acum.
Pricină de scandal
Clădirea de pe strada Mihai Eminescu a fost, de mai multe ori, în centrul unor dispute și scandaluri, unele iscate politic, între Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor și profesorii școlii, elevii și părinții lor. De câte ori primarul imputa Consiliului Județean starea deplorabilă a clădirii fostei policlinici de pe Republicii sau a imobilului Filarmonicii, de pe Moscovei, UDMR, prin liderii săi, îi aruncau înapoi reproșul că școala Szacsvay e pericol public pentru trecători și elevi.
Forțând nota, Consiliul Județean chiar a alocat, în vara anului trecut, 230.000 lei pentru refacerea acestei școli, chiar dacă Primăria nu ceruse suma și nici nu avea în derulare proiectul de reabilitare, procesul nefiind terminat.
La rândul său, primarul Ilie Bolojan a răspuns în aceeași manieră de forțare a notei, și a redirecțonat banii spre altă destinație. Momentul a fost taxat de profesori, elevi și părinții lor, printr-un protesc în plenul Consiliului local, cu mesaje directe precum „Bolojan, dislike!” sau „Școala noastră nu contează?”.
Trimite articolul
XMacar ii schimba numele daca primesc atati bani?
Nu au romanii scoli in tara lor dar bine ca le faceti ungurilor scoli in Romania. Jale
ce drac invatati acolo? istoria dupa rosler? :))
Impozitele platesc si maghiarii tot asa de mult ca si romanii, scolile indiferent de etnie trebuie reabilitate pentru ca acolo stau 7-8 ore copii si nu e indiferent ca in ce conditii. Cine face diferenta intre copii din cauza etniei pur si simplu e un om rau!!!
Cladirea colegiului Eminescu cand? Bolojan, de cati ani zici ca nah anul viitor sigur incepem… cladirea Eminescului a implinit mai mult de 300 de ani, dar lasam sa degradeze acolo si mai rau…
Primăria renovează in urma cu 4 ani pe banii municipalității liceul ortodox de pe republicii… Ok, toate bune si frumoase, imediat după renovare, popii ridică chiria celor de la liceul de artă, mutati de primarie acolo cu chirie si care au fost scoși din clădirile proprietati ale PMO de pe străzile Jiga si Lămâitei, cu promisiunea primarului ca acestea vor fi renovate.
Însă nimic! Minciuni. De 4 ani nu s a intamplat nimic cu aceste clădiri.
De 4 ani de zile elevii liceului de artă din ORADEA invata in clădirile mizerabile a fostului liceu brâncuși din decebal, in timp ce clădirile părăsite din străzile jiga si lamaitei, zac si se degradează pe zi ce trece din ce in ce mai mult….iar primăria da banii pe renovarea școlilor ortodocșilor si maghiarilor.
Bravo Bolo!!
Nu stiu, probabil se urmărește demolarea acestor clădiri de pe jiga si lamaitei si ridicarea de blocuri pentru clientii fideli partidului?!
Sa nu uitati s-o feshtytzi in ocru ca tot centrul, imbecililor ce sunteti.
@INFORMEAZA -TE
Da, SZACSVAY nu este a maghiarilor, dar are se pare prioritate in fata unei școli românești. Ti se pare corect?
Elevii liceului de artă sa fie mutați de 4 ani de zile, din loc in loc DE CATRE PMO din clădirile proprietate ale PMO, in timp ce primăria renovează școli ortodoxe(proprietate BOR) si maghiare.
CLADIRILE DIN STRAZILE N. JIGA SI DE PE LĂMÀIȚEI SUNT TINUTE GOALE SI DEGRADATE IN MOD INTENTIONAT DE CATRE PMO.
DE CE?!!!!!
OAMENI BUNI, TREZITI VA!
AZI MAINE NE VOM TREZI CU NISTE BLOCURI ACOLO…. FACUTE DE SMECHERI PENTRU SMECHERI!
DA I IN COLO DE ARTIȘTI SI MUZICIENI!
DEZVOLTATORII SA FIE LA PUTERE, NU?!
Prioritățile PMO nu sunt școlile românești, ci scolile bor si udmr.
CN MIHAI EMINESCU- de ani de zile ne minte primăria prin ziare ca se renovează
LICEUL DE ARTE elevii acestei școli sunt mutați de 4 ani din loc în loc. Clădirile în care învățau copiii tinute închise și degradate în mod intenționat!
Si exemplele pot continua…