Peste 500 de angajatori au fost depistaţi în cursul anului 2011 de către inspectorii ITM Bihor că practicau munca fără forme legale de angajare. „Cei 502 angajatori aveau la muncă 1.679 de persoane care nu erau angajate cu forme legale”, ne-a informat Nicolae Hoduţ, inspectorul şef al ITM Bihor. Conform statisticilor prezentate de conducerea ITM Bihor, în cursul anului 2011 au fost efectuate 4.362 de acţiuni de control, în urma loc aplicându-se amenzi în valoare de 5.330.000 de lei. „Au mai fost înaintate 24 de dosare penale pentru angajatorii care aveau la lucru mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare”, a specificat Nicolae Hoduţ.
De asemenea, au fost depistaţi 114 angajatori care aveau la muncă minori, 199 dintre aceştia fără forme legale de angajare. „Se poate lucra cu minori, dar aceştia trebuie să aibă acordul părinţilor sau a tutorilor legali”, a precizat şeful ITM Bihor.
Tot în anul 2011, nu mai puţin de 136 de bihoreni au înaintat petiţii la ITM, sub formă de reclamaţii sau sesizări. Cele mai multe aveau ca obiect munca fără forme legale de angajare, drepturile salariale, munca peste program.
Domeniul SSM
Inspectorii de muncă din cadrul serviciului sănătate şi securitate în muncă (SSM) al ITM Bihor au realizat pe parcursul anului 2011 un număr de 1.797 controale la 1.463 agenţi economici.
„Cu ocazia controalelor efectuate, s-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare şi s-au aplicat un număr de 2.396 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 175.7000 lei”, a declarat Eugen Cîrmaciu, inspector şef adjunct pe probleme de SSM.
Pentru control preventiv şi verificări în teren în vederea autorizării s-au consumat 1.501 zile respectiv 77,01% din fondul total de timp, iar pentru verificarea sesizărilor şi reclamaţiilor s-au alocat un număr de 24 zile, respectiv 1,23% din fondul total de timp, aceasta reprezentând de asemenea timp de control preventiv.
Pentru determinări de mediu, expertizări, cercetări de accidente şi boli profesionale s-au consumat 142 zile adică 7,29% din fondul total de timp.
Pentru instruirea personalului din compartimentele de securitatea muncii ale unităţilor economice cât şi a personalului propriu s-au consumat 67 de zile, reprezentând 3,44% din fondul total de timp disponibil.
De fapt ieri, 26 ianuarie, a avut loc şi întâlnirea cu angajatorii în cadrul căreia s-a făcut analiza activităţii pe anul 2011 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi prezentarea programului propriu de acţiuni şi inspecţii pentru anul 2012.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!