,,Activităţile studenţilor se vor desfăşura online, cu excepţia celor care necesită laboratoare sau proiecte. Activităţile care impun interacţiunea faţă în faţă cu studenţii vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgenţă”, este anunţul făcut de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.
O decizie greu de pus în practică uniform în ţara noastră, pentru că aproximativ 50.000 de studenţi români nu au acces constant la internet sau la dispozitive care să permită procesul didactic online, conform cifrelor oferite de EUROSTAT. În acest fel, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării, dar şi conducerilor universităţilor, să depună eforturi comune pentru a asigura accesul studenţilor la device-uri cu internet.
Preşedintele ANOSR , Petrişor-Laurenţiu Ţucă, într-un interviu acordat la Radio România Actualităţi, a declarat că ar trebui ,,să ne îndreptăm atenţia mai amplu spre aceştia şi să nu tindem să lăsăm în urmă niciun student”
,,Există universităţi în Europa, dar şi pe alte continente, care au început să facă o serie de parteneriate cu diferiţi operatori de telecomunicaţie care să le ofere studenţilor diferite opţiuni de internet, pe termen scurt, pentru a-şi putea desfăşura activităţile. Universităţi din Georgia, din America care au făcut deja acest lucru şi sperăm ca şi în România să se întâmple asta”, este de părere Ţucă.
Probleme de securitate
,,Zoom”, una dintre aplicaţiile de comunicare video, a cărei utilizare a atins cote uriaşe de la declanşarea crizei de coronavirus, are câteva probleme serioase de securitate, atrag atenţia specialiştii IT.
Platforma a ajuns să fie larg folosită şi la noi pentru predarea online, dar şi pentru munca la distanţă.
Însă se pare că ar monitoriza activitatea participanţilor la apelul video, fără ca aceştia să ştie. O altă vulnerabilitate este legată de criptarea informaţiilor. Cu toate acestea ar putea fi folosită în continuare dacă ne luăm măsuri de precauţie, după cum a declarat la Radio România Actualităţi, purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Mihai Rotaru.
,,Recomandarea principală este evitarea partajării de date sensibile. Date personale, date financiare, extrem de sensibile, nu ar trebui să le punem în acest proces de autentificare. Să folosim aplicaţia cu actualizările la zi. De asemenea, înainte de a iniţia o conferinţă publică să intrăm în meniul de setări şi să modificăm acea opţiune de partajare a ecranului de screen serium şi să dezactivăm opţiunea prin care utilizatorii pot intra în acel apel înaintea gazdei. Şi să dezactivăm acea opţiune prin care să permitem utilizatorilor care au fost înlocuiţi din corvorbire să revină înapoi şi foarte important să dezactivăm transferurile de fişiere”, a recomandat Mihai Rotaru, într-un interviu la postul public de radio.
Şi fondatorul ,,Zoom” recunoaşte că aplicaţia are vulnerabilităţi, dar asigură că se lucrează pentru eliminarea lor. Valoarea companiei s-a dublat în timpul pandemiei până la 36 de milioane de dolari.
Admitere nemodificată
Ministerul Educaţiei a anunţat că admiterea la facultate a rămas nemodificată. Astfel, admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul universitar se va organiza după susţinerea examenului naţional de bacalaureat, iar cea la masterat sau doctorat, după susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie. ,,Vreau să mai precizez că toate aceste măsuri, pe care le-am luat de comun acord cu partenerii educaţionali, pot suferi modificări în funcţie de hotărârile pe care le va lua Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, a precizat Monica Anisie, ministrul Educaţiei.
Trimite articolul
Xmult peste 50 000. cît e de legală prostia asta cu școala prin internet? adică, cine are, e neam de stăpîni, cine nu, ghinion? sau, răsturnat: pînă acum, școala a fost o mizerie de calitate zero. ce calitate credeți că are școala prin internet, mai bună? va fi cea mai proastă generație de proști din istorie, dacă nu repetă anul.