Toate acestea au fost ridicate de anchetatori în urma unei percheziții făcute în apartamentul orădeanului acuzat că, timp de 6 ani, ar fi vândut pe internet haine second-hand. Inițial, produsele au fost confiscate de Tribunalul Bihor, dar instanța de apel a apreciat că nu urmau să fie folosite la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și i le-a înapoiat inculpatului.
[eadvert]
Haine vândute prin mii de anunțuri online
Orădeanul implicat în acest caz a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în 2021. Prin rechizitoriul Parchetului Bihor a fost acuzat că în perioada octombrie 2012 – septembrie 2018 ar fi vândut îmbrăcăminte și încălțăminte second-hand, dar şi accesorii prin anunțuri postate pe site-uri de profil. În ultimii doi ani de vânzări bărbatul ajunsese să aibă în jur de 2.000 de anunțuri active pe olx.ro și aproape 3.000 pe okazii.ro.
Bărbatul a declarat că era pasionat de îmbrăcămintea vintage, pe care o colecționa și o purta, așa că în timp a adunat multe obiecte cumpărate din piața de vechituri sau de la magazine second-hand din Oradea. La un moment dat a început să le vândă online, fără să se înregistreze la Fisc.
Polițiștii au aflat de ocupația bărbatului, așa că în septembrie 2018 i-au percheziționat apartamentul și două încăperi de la subsolul blocului în care locuia. Au găsit 5.700 de articole de îmbrăcăminte puse în 152 de saci și 419 inele, ceasuri, lănțișoare și alte accesorii. Despre haine orădeanul susținea că o mare parte din acestea aparțineau celorlalți membri ai familiei și nu erau de vânzare ori îi fuseseră lăsate de prieteni „în ideea că odată și odată să le pun în vânzare”.
Un expert a calculat că, prin nedeclararea către Fisc a vânzărilor online făcute în cei 6 ani, bărbatul nu a achitat impozitul pe venit și diferite contribuții la buget în valoare de 48.000 de lei. O sumă prea mare, a susținut inculpatul, care a atras atenția că unele produse i-au fost returnate, pe altele le-a vândut în pierdere, având și cheltuieli cu anunțurile și trimiterea comenzilor.
Curtea: hainele găsite la percheziție nu au fost folosite pentru evaziune
În primă instanță, Tribunalul Bihor a hotărât confiscarea specială a tuturor obiectelor găsite la percheziție. Decizia a fost întoarsă de Curtea de Apel Oradea: ”Având în vedere că bunurile ridicate cu ocazia efectuării percheziției domiciliare nu au fost
comercializate de către inculpat, (…) nu se poate susține că urmau a fi folosite la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, motiv pentru care se impune înlăturarea dispoziției de confiscare și să se dispună restituirea bunurilor ridicate de la inculpat.”
În schimb, Curtea de Apel Oradea a păstrat condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare dictată de instanța de fond în cazul bărbatului. A rămas definitivă și obligarea evazionistului la plata prejudiciului de 48.000 de lei, plus accesorii, reprezentând impozitele și taxele neachitate bugetului de stat.
Judecătorii au mai observat că, imediat după percheziția din 2018, bărbatul a făcut demersuri pentru înregistrarea sa ca persoană fizică autorizată, „ceea ce reprezintă cel puţin un indiciu că a înţeles să se conformeze rigorilor legii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!