Nu mai puțin de 5.516 persoane și-au găsit un loc de muncă în județul Bihor în anul 2021, potrivit informațiilor primite de la Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. Dintre acestea, 4.609 persoane au fost încadrate cu contract de muncă pe periodă nedeterminată, iar 907 persoane cu contract de muncă pe perioadă determinată.
„Aceste angajări se datorează, în mare parte, măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă. În 2021 au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională, oferite prin intermediul agenţie judeţene, 9.065 persoane nou înregistrate din care: 3.486 şomeri indemnizaţi, 5.579 şomeri neindemnizaţi, 97 persoane cu dizabilităţi, 702 persoane de etnie romă, 5.948 persoane mediu rural și 8 cetăţeni străini. Ca urmare a participării la serviciile de informare şi consiliere profesională, 359 persoane au fost cuprinse în programe de formare profesională şi 3.294 persoane au fost angajate exclusiv prin serviciile de consiliere şi orientare profesională”, ne-a declarat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Și numărul locurilor de muncă comunicate de angajatori a crescut în cursul anului 2021, cu 1.661 locuri de muncă faţă de anul 2020.
Stimulente
O mare parte a angajărilor se datorează și acordării de stimulente, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. „Stimulentele acordate pentru subvenţionarea locurilor de muncă, în special pentru persoanele peste 45 sau tineri NETTS, a determinat, mai ales angajatorii mici, să angajeze personal cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată”, spune Békési Csaba.
[eadvert]
Piaţa muncii a suferit modificări şi pe parcursul anului 2021. Numărul angajărilor au crescut în lunile martie şi aprilie 2021, când s-a observat o redresare accentuată a economiei naţionale. Per total, numărul angajărilor în anul 2021 a fost mai mic faţă de anul 2020 şi acest aspect se datorează faptului că numărul intrărilor în evidenţa AJOFM Bihor în anul 2021 a fost mult mai mic faţă de cel din anul 2020.
În anul 2021, au fost înregistrate în baza de date a agenţiei un număr de 7.528 intrări noi de locuri de muncă vacante declarate de angajatori. Pe nivel de studii, 1.392 de locuri de muncă au fost destinate persoanelor cu nivel gimnazial, 1.941 de locuri de muncă – celor de nivel profesional, 3.635 de locuri de muncă – celor de nivel liceal și post liceal și 560 de locuri de muncă celor de nivel universitar.
Pentru persoanele cu studii de nivel universitar, locurile de muncă vacante au cuprins o paletă foarte largă de meserii: programator, asistent medical generalist, consilier juridic, inginer de diferite specializări, economist, analist calitate, administrator societate comercială, fiziokinetoterapeut, manager proiect, specialist marketing, specialist resurse umane, etc.
Cele mai multe locuri de muncă comunicate (48%) au fost pentru persoane cu studii liceale sau postliceale.
În anul 2021, AJOFM Bihor a organizat 20 programe de formare profesională (șase cursuri de inițiere, opt cursuri de calificare și șase cursuri de specializare).
În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au asigurat resursele financiare necesare acordării de indemnizatii pentru 1.063 şomeri, din care 658 femei.
Tot în cursul anului 2021 au fost incheiate convenţii pentru subvenţionarea încadrării în muncă a unui număr de 96 absolventi din care: șase absolvenţi ai şcolilor de arte și meserii; 27 de absolvenţi de învăţământ liceal; 63 de absolvenţi de învăţământ superior.
Potrivit legii, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
„În cursul anului 2021 au fost încheiate conventii în vederea subvenţionării încadrării în munca a unui număr de 1.587 de persoane din care: 1.267 de şomeri cu vârsta de peste 45 ani, nouă şomeri părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, 11 persoane cu handicap, opt şomeri lungă durată, zece şomeri care mai au cel mult 5 ani până la pensionare și 290 şomeri tineri NEET”, a subliniat șeful AJOFM Bihor.
Trimite articolul
X😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅