Însumate, pedepsele depășesc 46 de ani de detenție, iar cea mai mare dintre ele a fost aplicată cetățeanului israelian Simon Shimon Selouk, care va trebui să execute 10 ani și 4 luni de detenție. Pe lângă infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, acesta a fost acuzat de pornografie infantilă, după ce asupra lui a fost găsit un stick de memorie cu poze explicite ale unor minore, despre care acesta a susținut că le-ar fi primit de la o femeie.
A doua pedeapsă ca gravitate, 10 ani, a fost dată lui Mihai Strelciuc, de 49 de ani, din Fetești, zis „Miță”, care s-a căsătorit în Columbia și și-a schimbat numele în Araque Pallares. Acesta a fost judecat pentru constituirea unui grup infracțional, trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc.
Pentru aceleași acuzați au fost condamnați la câte 9 ani și 8 luni de închisoare cu executare orădeanul Emilian Dorel Silaghi, de 57 de ani, zis „Sisi”, și columbianul Ospitia Orlando Marin, zis „Paco”, în vârstă de 63 de ani. Un alt columbian, Stiven Daniel Salazar Ladino, de 27 de ani, va sta după gratii 6 ani, 7 luni și 10 zile, a decis Tribunalul Bihor.
Instanța le-a interzis inculpaților mai multe drepturi pe o perioadă de trei ani după executarea pedepselor și le-a scăzut din pedepse cei mai bine de doi ani petrecuți fie în arest, fie în arest la domiciliu. Pentru că sentința nu este definitivă, Tribunalul a menținut măsurile preventive luate în acest caz, astfel că Salazar și Selouk vor rămâne deocamdată în arest la domiciliu, în timp ce restul inculpaților se va afla sub control judiciar.
Cei cinci, dar și procurorii, au la dispoziție 10 zile pentru a ataca sentința la Curtea de Apel Oradea.
Droguri aduse din Columbia în Bihor, via Budapesta
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au relatat pe larg, Mihai Pallares Araque, Emilian Silaghi, Simon Selouk, Daniel Salazar Ladino și Orlando Marin au fost acuzați că, în iunie 2022, au constituit un grup ce avea scopul de a extrage şi purifica cocaina care ar fi urmat să fie distribuită în România. Înțelegerea a fost făcută în urma mai multor întâlniri între cei cinci, dintre care unele au avut loc în Spania, susțin anchetatorii.
Impregnată în cafea măcinată, cocaina a fost adusă din Columbia de către Daniel Salazar Ladino, „marfa” fiind verificată de autorități pe aeroportul din Bogota, dar fără a fi depistate drogurile. Unul dintre inculpați le-a explicat anchetatorilor că traficanții au găsit o metodă de a realiza un amestec care să nu fie descoperit la controalele din aeroporturi.
Cafeaua impregnată cu cocaină a ajuns la Budapesta, de unde a fost transportată în România, prin punctul de frontieră Borș 2, de către columbienii Ospitia și Salazar, care ar fi avut și rol de chimiști, însoțiți de Silaghi și Araque. Cei patru au rămas câteva zile în Oradea, unde ar fi cumpărat substanțe chimice necesare extragerii drogurilor.
Informațiile DIICOT arată că grupul a închiriat ulterior o cabană din satul Zece Hotare, unde urmau să rămână o săptămână. Nu știau că fiecare pas le era supravegheat de procurorii DIICOT și polițiștii antidrog care au descins, pe 10 iulie 2022, în laboratorul improvizat în cabană.
Acolo au fost găsite un calup presat de un kilogram, ce conținea procaină, 148 de grame de cocaină care nu fusese trecută prin procesul de cristalizare, dar și cinci kilograme de amestec de drog și cafea, toate în valoare de 200.000 de euro. În imobil au mai fost descoperite recipiente din plastic în care se aflau 40 de litri de substanțe chimice, un litru de acetonă și 20 de litri de benzină.
Conform mărturiilor din anchetă, israelianul Simon Selouk ar fi știut de planul celorlalți patru inculpați și i-ar fi ajutat. Selouk ar fi procurat un litru de acid sulfuric şi doi litri de acid clorhidric, necesare pentru extracția cocainei din cafea, susțin anchetatorii, dar ar fi oferit și bani „cu scopul clar a ajuta la transportul cafelei cu cocaină disimulată”.
Ancheta a fost finalizată în noiembrie 2022, când dosarul a fost trimis în instanță.
Probe biologice, prelevate de la inculpați
Prin sentința de miercuri a Tribunalului Bihor, s-a dispus prelevarea de la inculpați a unor probe biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare.
În plus, instanța a hotărât confiscarea specială a unor cantităţi de substanțe ilegale găsite la percheziții și a unor telefoane, dar și a unor sume de bani. Interesant este că 42 de milioane de pesos găsite asupra lui Salazar Ladino i-au fost restituite acestuia deoarece suma nu a putut fi consemnată la bancă, în România neefectuându-se operațiuni în numerar cu această monedă.
În plus, judecătorul de caz a ridicat măsurile asiguratorii luate asupra unor laptopuri și harduri externe aparținând celor cinci inculpați.
Primul laborator de extragere a cocainei a fost descoperit în Bihor
Citiți principiile noastre de moderare aici!