Și în Bihor s-a dat vineri startul la etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid.
[eadvert]
De la începutul campaniei de vaccinare antiCovid, demarată în județul nostru în data de 5 ianuarie a.c. și până azi, când s-a demarat a doua etapa a campaniei de vaccinare, peste 4000 de doze de vaccin antiCovid de la firma Pfizer au ajuns în centrele vaccinatoare din Oradea și județ, pentru tot atâția bihoreni.
Dozele se solicită de către reprezentanții acestor centre vaccinatoare funcție de necesarul lor, la două – trei zile.
Sunt atenți la gestionarea dozelor
Deși inițial s-a anunțat că în Bihor sunt disponibile 23 de centre, Direcția de Sănătate Publică a transmis ieri că pentru etapa a doua, centrele de vaccinare care vor deveni operaționale, în conformitate cu fluxurile alocate județului Bihor sunt șase la număr:
– centrul situat în sala din incinta Orășelului Copiilor Oradea (str. Corneliu Coposu nr. 8 Oradea)
– Spitalul Pelican
– Spitalul Aleșd
– Spitalul Ștei
– Spitalul Salonta
– Spitalul Marghita.
Practic, motivul pentru care sunt deschise doar 6 centre din 23 anunțate este gestionarea atentă și eficientă a dozelor de vaccin, iar în momentul când vor fi solicitări multiple se vor deschide câte centre va fi necesar.
Dr. Daniela Rahotă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bihor subliniază că celelalte centre pregătite din totalul de 23 anunțat zilele trecute, vor fi deschise în funcție de fluxul solicitanților: „Față de centrele enumerate mai sus, la nivelul județului Bihor au fost stabilite un număr de încă 17 centre de vaccinare comunitare, care vor fi deschise etapizat, în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin”.
Categorii eligibile etapei a doua
În această a doua etapă vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc și persoanele care desfășoară activități în domenii esențiale, după cum urmează:
– Adulții cu vârsta peste 65 ani
– Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria “boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat; obezitate; alte boli metabolice, inclusiv congenitale; afecțiuni cardiovasculare; afecțiuni renale; afecțiuni oncologice; afecțiuni pulmonare; afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down; afecțiuni hepatice moderate/severe; afecțiuni autoimune; imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.
– Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale: personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Preşedinţie, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora; personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi al autorităţii judecătoreşti, personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază, şi anume: panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume; uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii, şi anume Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, radioul şi televiziunea naţionale; personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unităţi medicale; personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.
Cum te poți programa?
Persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste se pot programa la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 utilizând oricare din următoarele modalități: prin medicii de familie; individual; prin contul unui aparținător (pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); telefonic prin call-center; prin structurile de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.
Persoanele adulte sub vârsta de 65 ani cu afecțiuni cronice, se pot programa prin medicii de familie pe ale căror liste sunt înscrise. În cazul în care nu sunt înscrise la un medic de familie sau nu au acces la medicul de familie propriu, se pot înscrie: prin intermediul oricărui alt medic de familie; telefonic prin call-center; prin structurile de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.
Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale vor fi programați prin intermediul angajatorului.
Numărul de telefon al serviciului dedicat de call-center pentru județul Bihor este 021 414 44 59.
Nu mergeți neprogramați!
Platforma de programare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/e accesibilă pentru programarea categoriilor de beneficiari mai sus menționați, tot de azi, 15.01.2021.
Inspectorii sanitari roagă oamenii să nu se prezinte la vaccinare neprogramați: „Atragem atenția că, în conformitate cu procedurile de lucru, din rațiuni care țin disponibilitatea dozelor de vaccin, precum și pentru utilizarea rațională și fără pierderi a vaccinului, programarea prealabilă este obligatorie pentru ca o persoană să poată fi vaccinată. Rugăm cetățenii să nu se prezinte direct la centrele de vaccinare pentru a fi vaccinați fără programare prealabilă”.
Medicii DSP amintesc în același timp că în România vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 este voluntară și gratuită, iar informații referitoare la campania de vaccinare împotriva Covid-19 se găsesc la https://vaccinare-covid.gov.ro.
Trimite articolul
XClient get client.
Eu zic că aparatu de trollaj pus la treabă în aceste zile luptă pentru că e vorba de bani.
Medicul de familie, infanteristul sistemului de sănătate, devine unul din cei mai importanți vectori de imagine în campania de vaccinare. E susținut de stat prin bonusuri, creșteri salariale direct proporționale cu numărul celor pe care îi conving să se vaccineze.
Client get client.
E despre bani și nimic altceva.
-
Medicii de familie in weekend au fost liberi…cine a vrut (si a stiut cum) s-a programat singur pe site.Luni dimineata cand o sa mearga ei la cabinete sa faca programarile si sa vada cine vrea si cine nu…surpriza-NU mai sunt locuri. La Oradea e full ocupat tot. Iar faptul ca medicii de familie primesc bonusuri in functie de numarul celor inscrisi e o ineptie. Nu ai nevoie de medic sa te inscrii,o poti face pe site direct sau la numarul de telefon al DSP. Ai cam intrat pe aratura cu comment-ul asta.
-
Daca e un vaccin asa de nou ,facut in cateva luni si netestat,poate intri pe aratura si ne spui si noua ce efecte secundare are peste cativa ani…
-
-Margarina BALERINA – , acest vaccin are la baza tehnica ARN-mesager , un tip de vaccin inventat în urma cu peste 16 ani (2004) dar, doamna “inventatoare”,Katalin Kariko studiază aceasta tehnica încă din 1978!
– deasemenea viruși din familia CORONa sunt studiați de zeci de ani!!!
DECI argumente dv sunt ZERO!
– apropo de argumente, de ce nu veniți dv cu câteva studii medicale care sa va întărească afirmațiile?
-
-
Incredibil ce incopetenti! LA Beius nu este centru de vaccinare?! Waaai mr!. Ce organizare mizerabila in Bihor!
Este centru de vacinare in Valea lui Mihai si Stei, si in Beius nu e? :))) poate se trezesc si binsenii prin 2030
-
Ce mai vreti sa va injectati? Benevol si for free? Ha ha ha sa va cipeze Isten! Boilor la injectat cu voi!
-
Poți să-mi descrii cip-ul de care vorbești sau măcar un link să-l pot vedea și eu?
-
O gard frumos, o gard frumos, cu programãri fãrã de loc, secret on line, misterios, lucru fãcut deloc, jos ciuda logicii de joc…
Cei din Beius sa se obisnuiasca cu apa si sapunul mai intai .
Căcat be băţ , cand nu era vaccinul se bateau cu capu de pereti vai nu avem vaccin , este vaccin si ce fac ăstia , 6 centre de vaccinare , pe judet , ce haios .