Începând de luni şi până duminică viitori părinţi, părinţii, dar şi bunici din Oradea, organizaţi în grupe de maximum 20 de persoane au învăţat, timp de patru ore, cum şi cât trebuie să acţioneze până la venirea unui echipaj specializat de medici. Aceştia au exersat manevrele de prim ajutor cu echipament şi manechine profesionale.
Până în prezent Vasile Vlașin a susținut peste 640 de sesiuni ale acestui curs, în toată țara, în diaspora, dar și în America Centrală. Cursul gratuit organizat de Vasile Vlaşin a fost adus la Oradea de Violet Events în colaborare cu Asociaţia Pranic Healing.
Și-a pierdut în mod tragic copilul
De peste patru ani maramureşeanul Vasile Vlașin îndemnat de pierderea unicului băiat, Luca, bate ţara în lung şi-n lat pentru a-i învăţa pe oameni cum să salveze vieţi.
„În urma unui accident banal, un accident care se poate întâmpla oricui mi-am pierdut copilul. Luca s-a înecat cu mâncare. Deşi am ajuns la spital foarte repede, în circa trei minute, spitalul era total nepregătit. Nu au avut un video bronhoscop pentru eliberarea căilor respiratorii, echipament cu care să îi expire căile aeriene. În lipsa acelui echipament a fost tranferat la Cluj, dar tot ce s-a putut face a fost să îl menţină în comă timp de 49 de zile. Am înţeles atunci cât este de important ca tu, cel care eşti lângă victimă să ştii cum să acţionezi”, ne-a povestit îndurerat tatăl.
Părinţii lui Luca au făcut însă un gest incredibil. Au cerut participanţilor la înmormântare să nu aducă coroane, ci să doneze banii pe care i-ar fi dat pe flori, pentru dotarea spitalului cu un aparat ce ar fi putut salva viaţa copilului lor. Demersul lui Vasile Vlaşin nu s-a oprit aici. În paralel au demarat și un program de cursuri de prim-ajutor, resuscitare și dezobstrucție de căi respiratorii. Aceste cursuri sunt susţinute gratuit în toată ţara, dar şi în străinătate.
Din drama familiei Vlașin a prins viaţă şi asociaţia Părinți Salvatori. Asociaţia militează pentru pentru dotarea spitalelor de urgență cu aparatură specifică intervențiilor în caz de înec la copii, dar şi ajută cazuri individuale să aibă acces la servicii medicale. Acolo unde este cu adevărat nevoie, oferă sprijin pentru strângerea sumelor necesare efectuării intervențiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!