Primăria Oradea a încheiat un proiect de peste 3,8 milioane euro, prin care a crescut aportul de energie geotermală în sistemul municipal de încălzire spre 7%.
[eadvert]
Momentul a fost marcat cu o conferință de presă la fața locului, cu participarea primarului Florin Birta, a Direcției de Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională – directorul Marius Moș și managerul de proiect Daniel Țigan, a conducerii Termoficare SA în frunte cu directorul Călin Ungur și reprezentanți ai executantului.
Dezideratul edililor este ca 15% din căldura furnizată în Oradea să fie preparată din apă geotermală, la finalul proiectelor Nufărul Geotermal și a unuia mai mic, plasat în Ioșia, a explicat primarul Birta.
Finanțarea pentru acest proiect a venit din „fondurile norvegiene”, Granturile SEE – 1,7 milioane euro și 2,1 milioane euro, contribuția orașului.
Titlul proiectului e „Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona sălii polivalente”, obiectivul este scăderea emisiilor de carbon și mai mae siguranță în exploatarea rețelei.
Stația termică geotermală se află pe strada Făgărașului, imediat lângă noua Oradea Arena, o clădire mică, în care sunt adăpostite schimbătoarele de căldură și pompele de căldură, care prepară agentul termic de consum.
„Aportul de energie geotermală provine de la forajul de adâncime situat în curtea Universității din Oradea. Elementul de eficiență energetică al proiectului este dat de utilizarea pompelor de căldură cu un COP minim 4 care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală”, informează municipalitatea prin comunicat de presă.
Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 4.800 locuitori ai cartierului Ceyrat și cei din zona Blajovici – Goga, respectiv un total de 1.600 apartamente, precum și noua sală polivalentă.
Proiectul este împărțit în șapte obiecte, primul e Stația Termică Geotermală (STG), o clădire pe structură metalică în care sunt montate echipamente pentru funcționarea pe bază de apă geotermală în trei trepte, cu capacitate totală 25,4 MWt.
Instalația de producere agent termic cu trei trepte în serie are următoarea configurație: în treapta 1 intră producția „Agent termic primar geo”, la 84°C.
Energia geotermală, care provine de la forajul din curtea Universității este transportată printr-un racord de aducțiune la stație. Este extrasă energia termală urmând să fie răcită de la temperatura de extracție de 84°C cu ajutorul schimbătoarelor de căldură până la o temperatură de cca. 40°C. Agentul termic produs de 82°C va asigura alimentarea consumatorilor cu energia termică necesară pentru apa caldă de consum și încălzire în regim de bază și mediu cca. 3800 – 4000 ore anual. Sarcina termică în treapta 1 va fi de cca. 5,1 MWt, se arată în descrierea proiectului.
Pompe de căldură
Energia termică existentă în apa geotermală răcită în treapta 1 la minimum 40°C este folosită în continuare pentru obținerea unui agent de încălzire complementar folosind pompe de căldură industriale de temperatură ridicată.
Agentul termic suplimentar produs la o temperatură de 85°C împreună cu cel din treapta 1 va asigura alimentarea consumatorilor cu energia termică necesară în regim de încărcare medie cca. 3000 de ore anual. Sarcina termică în treapta 2 preluată de la apa geotermală va fi de cca. 3 MWt.
Rețea de apă geotermală
Proiectul a implicat realizarea conductelor necesare pentru transport apă geotermală de la foraj – 376m, și a conductelor pentru transport apa geotermală uzată termic de la stație la forajul de injecție din cartierul Ceyrat, în lungime de 376m.
Instalația e racordată la rețeaua de transport M2, pe Decebal.
Alimentarea consumatorilor cu agent termic este asigurată cu energie provenită din forajele de apă geotermală și/sau provenită din cogenerare de înaltă eficiență de la sursa nouă cu turbina de gaze și acumulator de căldură, în funcție de necesarul de căldură și de situația momentană în SACET Oradea. Soluția aleasă asigură o alimentare sigură a consumatorilor prin existența unei duble posibilități de producție pentru agentul termic primar (L =1.072m).
Trimite articolul
XSi acum nu e bine mah, cand aveti caldura gratis?!!1 Acum sareau postacii ca nu se face nimic bun, acum ca e gratis caldura, si in Nufaru va fi geotermal gratis nu e bine?!!!???
-
Ma refer ca e produsa gratis, si primaria nu cheltuie nimic cu producerea ei. Asa e eficienta maxima, pentru cea mai eficienta administratie din UE. Si unii spuneau ca e saracie in oras, dar cate pasaje se fac din banii oradenilor si UE
-
Caldura pe gratis?,visezi cu ochii deschisi si faci baie cu apa rece.
-