Peste 350 de colindători, din 12 ansambluri, cuprinzând aproape toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare, au poposit la sfârşitul săptămânii trecute la Oradea. Aceştia şi-au dat concursul în cadrul celei de a VIII-a ediții a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”, festival organizat de Asociaţia Pro Bambini.
Ca în fiecare an, festivalul a debutat cu o paradă a portului popular, pe traseul: Cetatea Oradea – Catedrala „Învierea Domnului” – Podul Dacia – Prefectură/Consiliul Județean Bihor – Corso – Primăria Oradea – Biserica cu Lună – Casa de Cultură a Sindicatelor.
Pe traseu, dar şi la instituţiile şi locaşurile de cult pe la care au trecut, cetele de colindători au fost primite cu multă bucurie. În paradă copiii și tinerii au colindat și au cântat cantece specifice zonei.
„Mă simt onorat că avem aici colindători din toată ţara care au adus spiritul Crăciunului şi la noi. Vă doresc succes pe unde veţi umbla şi Doamne Ajută!”, le-a urat viceprimarul Florin Birta.
Apoi, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, a avut loc loc un spectacol concurs susţinut de ansamblurile participante.
Au fost prezentate obiceiuri, precum: „Alegerea cetei junilor”, obiceiul Uratului la şură, Capra, Ursul, Alduitul colacului, Umblatul cu Turca, Chiraleisa. Momente deosebite, răsplătite cu ropote de aplauze au fost prezentate şi de Ansamblul Folcloric „Kozacioc” din Suceava (câștigătorii locului I, în festival, la categoria dans popular), dar şi Ansamblul „Jozsef Attila” din Berettyoujfalo (Ungaria).
Trofeul festivalului a plecat, în acest an, la Vatra Moldoviței la Ansamblul ,,Gura Izvorului”- coordonat de prof. Ilaria Pușcă.
Festivalul s-a încheiat cu un moment închinat Centenarului Marii Uniri – „Mersul la cătănie”, pus în scenă de Ansamblul Folcloric „Datina” din Aleșd (coordonat de coregraful Cristian Strugar).
Citiți principiile noastre de moderare aici!