Cu obligația să-l îngrijească. Acolo, cu ajutorul Lidl, prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, s-a născut unul dintre cele 10 proiecte comunitare mobilizate de Fundația Comunitară Oradea, coordonate de Federația Fundațiile Comunitare din România. Este vorba despre prima grădină comunitară, numită în memoria profesorului „Péter bácsi kertje” (Grădina unchiului Péter). Acolo, copiii și adulții pot lua lecții despre natură în aer liber. Copiii au construit cuiburi pentru păsări, hoteluri pentru albine, fluturi, locuri de cazare pentru insecte, au învățat să planteze seminţe şi să cultive legume. În schimbul unei sume modice, pe care Asociția Grund Community o foloseşte pentru întreţinerea grădinii, oricine își poate închiria o bucată de teren în grădina comunitară. Într-un comunicat de presă, Fundația Comunitară Oradea anunță că în mai puțin de 7 luni, au avut loc peste 240 de activități inovatoare din domeniile educație și mediu, în care au fost implicați peste 2.600 de orădeni, în cele 10 inițiative comunitare din Oradea finanțate prin programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Beneficiari indirecți sunt peste 35.000 de orădeni.
[eadvert]
Inițiativele au beneficiat de mentorare din partea Fundației Comunitare Oradea și de granturi nerambursabile în valoare de 237.500 de lei din partea Lidl România, sub umbrela programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul s-a desfășurat simultan în Oradea și alte 5 orașe din țară, în cadrul ediției-pilot lansată în vara anului trecut, iar în prezent se află la ediția a doua. În căutarea unor răspunsuri locale la provocări de mediu, au fost susținute acțiuni eco-agrare, implementate prin activități de reamenajare peisagistică, înființarea de grădini educaționale și comunitare sau acțiuni de conservare a mediului acvatic urban. În ceea ce privește domeniul educației, în cadrul proiectelor susținute au avut loc activități non-formale prin școala online sau practice, în aer liber, care au vizat încurajarea elevilor în contextul provocărilor actuale, prin dezvoltarea abilităților digitale, emoționale și ecologice.
„Ceea ce ne-a interesat foarte mult a fost să implicăm cât mai multă lume, cât mai mulți voluntari în aceste activități care s-au desfășurat aici, astfel încât, învățând anumite lucruri, să le poată pe urmă transpune în cadrul gospodăriilor lor, sperând ca de aici să deprindă aptitudinile pentru înfrumusețarea zonelor în care locuiesc. Pe urmă, pe lângă această parte de înfrumusețare floricolă a Parcului Libertății, am dorit să desfășurăm foarte multe activități. Am dorit ca lumea să înțeleagă că parcurile sunt niște zone publice, în care să vină să se simtă bine, pe care să le stăpânească și de care să se bucure”, a afirmat Cătălin Popa, președinte executiv al Fundației Comunitare Oradea și coordonatorul proiectului „Un parc pentru cOMunitate”.
Acțiuni evidențiate:
– Reamenajarea peisagistică a Parcului Libertății și transformarea acestei zone într-o grădină publică dedicată inițiativelor civice. Au fost plantați peste 8.000 de bulbi de flori cu ajutorul voluntarilor, a fost montată o instalație de sonorizare pentru exterior, a fost achiziționată o pianină și au fost organizate peste 100 de acțiuni de igienizare, ateliere sau evenimente pentru publicul orădean.
– Pe strada Sofiei, Asociația Grund Community a amenajat prima grădină comunitară de legume din Oradea și a organizat pentru orădeni ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil.
– Realizarea unei biblioteci virtuale de materiale educaționale open source pe teme de educație rutieră și de siguranță, în mediul online. Complementar, polițiștii de prevenire din cadrul Fundației Colonel Ioan Baciu au organizat 30 de ateliere, pentru a-i ajuta pe tineri să identifice riscurile prezente în viața de zi cu zi.
– Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni a organizat o serie de activități educaționale privind practicarea pescuitului recreativ-sportiv în zona urbană a Crișului Repede, cu scopul de a crește nivelul de informare, educare și conservare a mediului acvatic urban în rândul orădenilor. Totodată, în vara aceasta, vor fi amplasate șase panouri informative despre specificul vieții acvatice din zona de luncă a Crișului Repede.
Trimite articolul
XCommunity a amenajat prima grădină comunitară = comunism stil WEF.
Oare difuzoarele din parcul Libertății fac parte din natură? Eu cred că în parc ar trebui să asculți păsările. Dacă vrei să asculți muzică te duci la filarmonică, până mai este 🙃
-
Oare confundati parcul cu padurea? Ca ciripitul pasarelelor e ocultat de zgomotul tobelor de esapament. Eu asa cred.
ahaaaaaa…!!!!!!
deci aici era secretul
pana cresc mari acesti copii sa poata merge la cules de capsuni,sa se ocupe de pasarele si cuibuturi,ce mama dreac atata scoala………
-
Antrenament! Trebe sa fie pregatiti la munca ieftina.
-
In loc sa stea, frumos, pe telefon, tableta si jocuri on-line, cat sa va faca fericit ca parinte care vrea liniste in jur, indobitocindu-se -acei copii isi petrec timpul in natura, intelegand lumea din jurul lor…! Va dati seama unde am ajuns?!