„Marionetele la școală” este titlul proiectului cultural organizat de către Fundaţia Culturală „Festivalul Internaţional de Teatru Oradea” (FITO) în mai multe școli din Oradea și județ.
În cadrul proiectului, peste 300 de copii de gimnaziu din învățământul incluziv gimnazial și din medii defavorizate vor participa la ateliere de teatru de păpuși. În total, în perioada mai – iunie 2019, FITO va organiza 12 ateliere de teatru de păpuși în centre școlare pentru educaţie incluzivă din municipiul Oradea, centre de zi şi în localităţi defavorizate din judeţul Bihor.
Două dintre aceste ateliere se vor desfășura la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia „MiniReactor”, pentru grupuri de copii din medii defavorizate din zonă. Alte patru ateliere de acest gen vor fi destinate copiilor care vor participa, în perioada 1-3 iunie, la Festivalul KidsFest 2019.
Ușor de identificat
Participanţii la ateliere vor avea la dispoziţie 15 marionete în miniatură cu tijă şi 10 scenografii (locaţii familiare şi cu specific local orădean sau bihorean – Primăria, Teatrul, Palatul Vulturul Negru, sala de clasă, curtea școlii etc.), cu ajutorul cărora vor putea crea miniscenete de teatru cu păpuşi, lăsându-se pradă imaginaţiei şi inventivităţii lor.
„Marionetele vor reprezenta personaje sau tipologii de indivizi uşor de identificat, cărora elevii le vor putea atribui roluri diferite. Vor fi create tipologii diferite de oameni de toate vârstele, începând de la copii de vârste apropiate cu beneficiarii direcţi (şcolari gimnaziali), până la adulţi (părinţi și bunici). De asemenea, vor exista tipologii de meserii pe care beneficiarii le cunosc şi le identifică uşor, datorită interacţiunii directe (profesor, medic, poliţist, pompier etc.)”, a explicat Florian Silaghi, responsabilul artistic al proiectului.
Acesta va participa la o sesiune de training în Cehia, unde – sub îndrumarea marionetistului şi regizorului Luis Montoto – va învăța să construiască și să mânuiască marionetele cu tijă în miniatură. Trainingurile vor fi înregistrate video, pentru a fi apoi utilizate de către echipa de creaţie şi de actorii implicaţi în proiect, în vederea realizării şi susţinerii atelierelor cu copiii.
Personajele create astfel vor prinde viaţă în scurte scenete, pe care copiii vor trebui să le inventeze în cadrul atelierelor de teatru cu marionete, susţinute şi coordonate de către actori din domeniul teatrului de păpuşi şi de specialişti psihopedagogi şi psihoterapeuţi, parteneri în proiect.
Apoi, vor fi finalizate schițele scenografice cu păpușile și scenografiile în miniatură, precum şi construcţia şi finisarea marionetelor cu tijă în miniatură, de către echipa artistică din proiect – scenografie/pictură: Oana Cernea şi sculptură/butaforie: Răzvan Chendrean.
Comunicare
În urma proiectului, elevii își vor putea dezvolta aptitudini de comunicare și de interacțiune cu cei care îi înconjoară (colegi, părinți, bunici, dascăli). Totodată, odată identificate problemele pe care le au, ei vor încerca să găsească soluții și să își gestioneze problemele, conflictele și greutățile din viața de zi cu zi.
Inițiatorii proiectului își doresc să creeze un mediu propice înspre acceptarea diversităţii şi promovarea toleranţei în mediul lor social apropiat (sala de clasă, familia, locul de joacă, oraş etc.).
Proiectul este manageriat de Victoria Balint, președintele FITO, și este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în cadrul sesiunii de finanţare I/2019 a proiectelor culturale, aria Educație prin Cultură. Parteneri în proiect sunt: Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, Asociaţia Charis Oradea, Compania Karromato din Cehia, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont”, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Popești, Asociaţia „Prietenia” Popeşti, Asociaţia Minireactor Cluj, Evenimente Oradea și Mark C. Lukács Consulting.
Prin intermediul acestui proiect se urmăreşte promovarea şi susţinerea teatrului de animaţie, ca o formă de exprimare teatrală cu totul aparte, mult mai apropiată publicului tânăr.
Citiți principiile noastre de moderare aici!