S-a încheiat Tabăra Naţională Vărăşoaia, eveniment organizat de către Clubul de Speologie Politehnica Cluj împreună cu Clubul de Speologie Cristal Oradea, având suportul Federaţiei Române de Speologie şi în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Apuseni.
Tabăra s-a desfăşurat în Padiş iar tabăra de bază s-a stabilit la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Apuseni din Șesul Padiș.
În cele patru zile, speologii au efectuat câteva ture cu obiective în zona Sălii Francezilor (-500m) şi Sălii Paul Matos în Sistemul Vărăşoaia (V5 – V24), ture de lucru în Peştera Padiş şi Ponorul Renghii, măsurători geofizice şi poziţionarea punctelor de interes cu precizie.
„Echipa avansată din peșteră a fost alcătuită din şapte speologi (Matei Cristian, Radu Pop, Marek Csukas, Eugen Pepu, Ionuț Puștiu, Tomi Pandi, Mihai Moisei), a intrat miercuri după masa și a revenit la suprafață sâmbătă. Obiectivul principal al echipei a fost finalizarea reechipării parcursului până în sala Francezilor, sarcină îndeplinită cu succes. În continuare, s-a început reechiparea sectorului următor din peșteră, în direcția Căii Titanilor”, a precizat speologul Matei Cristaian, preşedinte C.S. Politehnica Cluj.
În ultima seară a taberei a avut loc o sesiune de prezentări ale zonei şi sistemului carstic, explorări mai vechi şi mai noi. De asemenea, s-au purtat discuţii cu privire la colaborarea cu Administraţia Parcului Natural Apuseni şi cu privire la punerea în comun a informaţiilor culese în cei peste 30 de ani de explorare a Sistemului Vărăşoaia. La prezentări și la discuții a participat Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni. „Este un bun restart al activităţii colaborative interclub în explorarea acestui sistem cu potenţial enorm şi sperăm ca perioada ce urmează să aducă progrese evidente ale acestui model de colaborare”, spun organizatorii.
Avenul V5 (Avenul din faţa Muncelului) a fost descoperit în anul 1986 de speologul Paul Damm, de la Clubul Z Oradea şi explorat de-a lungul anilor de speologi de la Politehnica Cluj-Napoca, cluburile oradene Z, Cristal şi alte cluburi din ţară. Avenul V5, cu circa 20 km dezvoltare şi denivelare – 653 metri, este al doilea din ţară din acest punct de vedere, după Avenul de sub Vârful Grind, care deţine din 2019 recordul de adâncime cu -769.
Au fost aproximativ 40 de participanţi în cadrul taberei, care au reprezentat: Clubul de Speologie Politehnica Cluj, Clubul de Speologie Cristal Oradea, Clubul de Speologie Silex Braşov, Clubul de Speologie Montana Baia Mare, Clubul de Speologie Speodava Ștei, Stjkw Krakew (Polonia), Czaran Gyula Tinca şi Sfinx Gârda.
„Pe lângă obiectivele de reechipare a Avenului V5 în profunzime (cota -220 m, cota -500 m) este foarte importantă reluarea organizării activităților de explorare a Sistemului Vărășoaia în colaborare precum și repunerea pe o direcție constructivă a discuțiilor pentru punerea în comun a informațiilor culese de exploratori în cei aproape 35 de ani de explorare a sistemului Vărășoaia (V5 – V24). Această cooperare presupune crearea unei platforme colaborative unde cei care dețin informație să o depoziteze, fără a le fi alterat dreptul de proprietate. Sperăm ca această inițiativă să înceapă să dea rezultate în următorii ani iar acest mare sistem să aibă o hartă actualizată”, concluzionează la final de tabără Răzvan Dumbravă, preşedinte C.S. Cristal Oradea, co-organizator al Taberei Naţionale Vărăşoaia.
[eadvert]
FOTO: Dan Paul Bulzan – Pepu Eugen
Citiți principiile noastre de moderare aici!