Acestea sunt programate în perioada 6 – 16 iunie. Conform calendarului de organizare a concursului, între 6 și 8 iunie are loc de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (Proba A). Aceasta este urmată de proba B, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, programată pentru 8-9 iunie. Din 8 până în 10 iunie, absolvenții de liceu vor susține Proba D – evaluarea competenţelor digitale, iar între 14 și 16 iunie, Proba C – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
[eadvert]
Proba de evaluare a competenţelor lingvistice pentru limba și literatura română, limba maternă şi limba modernă, precum şi evaluarea competenţelor digitale se face de către doi profesori examinatori, pentru fiecare candidat – cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un altul de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ.
,,În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ care pot fi desemnate în comisia de Bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli”, a precizat Ministerul Educaţiei. Conform metodologiei de examen, rezultatele la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene.
Același criteriu se aplică și în cazul rezultatelor la proba de evaluare a competenţelor digitale. Dacă un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că acesta nu a susţinut proba – mai este precizat în metodologie. Probele sunt monitorizate audio-video. Candidaților nu le este permis accesul în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Cei care încalcă această regulă, vor fi eliminați, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Din 20 iunie, probele scrise
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep pe 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată pe 21 iunie, fiind urmată pe 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura pe 23 iunie. Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie până la ora 12,00. În aceeași zi, candidații nemulțumiți de rezultate pot depune contestații, în intervalul orar 12,00 – 18,00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!