Universitatea din Oradea se pregătește să dea startul admiterii de vară la toate cele 15 facultăți ale acesteia. Înscrierile vor demara pe 3 iulie 2023 și se pot face la secretariatul fiecărei facultăți a Universității din Oradea (UO). Acestea se pot realiza și online – prin încărcarea documentelor de către candidați pe platforma UO, cu asumarea responsabilității de către candidați cu privire la autenticitatea și corespondenața dintre documentele digitale scanate și cele originale.
[eadvert]
În schimb, studenții admiși pe un loc bugetat, trebuie să ajungă fizic la facultate pentru a prezenta în original diploma de bacalaureat sau adeverința cu rezultatele obținute la examenul de maturitate pentru cei care nu își vor primi până atunci diplomele.
„Un candidat se poate înscrie nu numai la un program de studiu, ci la mai multe, dar poate să urmeze concomitent doar două programe de studiu”, a spune rectorul Universității din Oradea, prof. Constantin Bungău.
Ofertă variată
În total, Universitatea din Oradea scoate la concurs peste 8.800 de locuri pentru studiile de licență și masterat. Dintre acestea, peste 3.000 sunt bugetate (1.925 de locuri bugetate la licență, 875 la masterat și 25 de locuri bugetate la doctorat).
„Universitatea din Oradea a primit astfel cu 45 mai multe locuri bugetate pentru studiile de licență și cu 40 mai multe locuri bugetate pentru programele masterat. Și numărul de locuri bugetate la doctorat este mai mare. Practic, s-a dublat față de anul trecut. Pentru acest an au fost alocate 25 de locuri bugetate pentru admiterea la doctorat. Avem mai multe școli doctorale”, a spus prorectorul Sanda Filip, responsabila cu admiterea la nivelul Universității din Oradea.
Prorectorul Sanda Filip a ținut să remarce că una din cele mai importante, interesante și atractive caracteristici ale profilului Universității din Oradea este „oferta educațională complexă, complementară și diversificată”. Aceasta a arătat că universitatea orădeană a avut și are studenți care „fac sau au făcut Informatică și Medicină sau Arte și Informatică, dezvoltându-și astfel competențele profesionale în mai multe domenii”.
Cele mai multe locuri bugetate la nivel de licență le-au primit facultățile de Medicină și Farmacie (227 de locuri), Protecția Mediului (189), Inginerie Electronică și Tehnologia Informației (185), Științe Economice (147), Informatică și Științe (146). La polul opus se află facultățile de Teologie Ortodoxă „Ep. dr. Vasile Coman” (45), Geografie, Turism și Sport (65), Arte (84) și Litere (87), aceasta pentru că, menționează Sanda Filip, au mai puține domenii sau specializări.
Examen scris la FMF
La Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, înscrierile se desfășoară din 3 până în 20 iulie 2023, iar probele scrise vor avea loc în zilele de 25 și 26 iulie 2023.
Canidații la specializările Medicină, Farmacie, Medicină în limba engleză (test obligatoriu de limba engleză) susținerea probei de concurs se va face pe 25 iulie, iar în 26 iulie 2023 vor fi chemați la examenul scris candidații înscriși la Medicină Dentară, Asistență Medicală Generală, Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, Nutriție și Dietetică, Radiologie și Imagistică, Tehnică Dentară și Medicină în limba engleză (interviu).
Candidații la Medicină și vor afla rezultatele pe 27 iulie, iar din 28 – 29 iulie candidații admiși își vor confirma locurile. O sesiune de reconfirmări pentru locurile neconfirmate între 28 și 29 iulie va avea loc pe 1 august, iar listele finale vor fi predate la rectorat în 2 august.
Toate documentele necesare înscrierii se găsesc afișate pe site-ul Universității – www.uoradea.ro, la secțiunea admitere. Taxa de înscriere la concursul de admitere este de 150 de lei. Tot 150 de lei este și taxa pentru contestații, iar taxa de înmatriculare este de 100 de lei.
Pentru candidații cu studii anterioare făcute în străinătate, va fi percepută și o taxă de procesare de 150 de euro.
Tot din 3 iulie 2023, Universitatea din Oradea demarează înscrierile la programele de masterat, unde, pentru cele 60 de programe de studii (dintre care patru în limba engleză) există disponibile 875 de locuri bugetate și 2.355 cu taxă.
Candidații de la Facultatea de Medicină și Farmacie, de la Arhitectură, Arte și Sport vor susține probe scrise pentru a fi declarați promovați, respectiv probe de competențe. La restul programelor de studii, admiterea se va face pe bază de dosar, conform regulamentelor proprii. Mai multe detalii legate de admitere pot fi urmărite pe site-ul Universității din Oradea – www.uoradea.ro, la butonul Admitere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!