În ciuda vremii ploioase, în total peste 250 de polițiști de frontieră, de ordine publică, penitenciară și rutieră s-au strâns în fața Prefecturii bihorene pentru a protesta împotriva tăierilor salariale. Aceștia (n.red – polițiștii) și-au adus cu ei vuvuzele și sirene.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți de micșorarea veniturilor cauzate de Ordonanța de Urgență 156/2024, adică așa numita „ordonanță trenuleț”. Prin această ordonanță s-a impus neplata orelor suplimentare și a muncii în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale pentru angajații din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională.
În același document a fost prevăzut ca munca prestată la finalul săptămânii (sâmbătă și duminică), precum și în perioada sărbătorilor legale să fie compensate cu zile libere. În cazul cadrelor militare, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare și al salvatorilor montani, unde munca nu poate fi compensată cu timp liber, se va plăti „cu o majorare din solda de funcție/salariul de funcție cuvenită/cuvenit”.
„Ne bucurăm că ne ascultați”
Discuțiile au fost purtate în biroul prefectului de Bihor, între reprezentanții polițiștilor care au protestat și prefectul Marcel Dragoș împreună cu Emilian Pavel.
„Ideea este următoarea: nu avem nimic cu cetățenii, noi suntem în slujba cetățeanului, însă cel puțin la nivelul la care a fost salariul în noiembrie 2024 am dori am dori să rămână, să nu mai spunem de celelalte lucruri pe care le-am pierdut. În 30 decembrie am fost 125 de oameni, azi suntem peste 250, data viitoare vom fi la 500 și tot așa până când îi vom face pe cei din guvern să înțeleagă au cam exagerat în ceea ce ne privește. Este de neînțeles cum se gândesc ei ca tot ce înseamnă polițist să muncească sâmbete, duminici, sărbători legale și nu fie remunerați sau să fie remunerați mai rău decât dacă ar fi stat acasă. Să nu mai vorbim de dezavantajele pe care le ai ca și polițist, în sensul că nu ajungi acasă, nu ești lângă familie, uneori cei din penitenciar nici măcar nu știu ce se întâmplă acasă, la familie decât când ieși din tură. Așteptăm să vedem ce se întâmplă și ce măsuri decid dânșii să ia”, a explicat unul dintre reprezentanții polițiștilor aflați în fața Instituției Prefectului.
Așa cum Bihon.ro a mai relatat, începând de miercuri, 8 ianuarie, polițiștii protestează la nivel național împotriva schimbărilor generate de ordonanța trenuleț.
În Maramureș, polițiștii au blocat circulația pe o stradă prin traversarea repetată a unei străzi, în Buzău a început o acţiune de donare de sânge, iar în mai multe județe se pichetează sediile, iar unii polițiști au intrat în grevă japoneză, a relatat G4Media.
Trimite articolul
XDar cand se maresc salariile nimeni nu oese in strada,sa si dea toti demisiile ,sa lucreze la privat ca este destui doritori care vor sa mearga n locul lor,sa vedem cati isi dau demisia
Dar nu ii platrste Micula? Pai sa ceara la seful lor Micula spaga mai mare.