„După cum se știe, s-a organizat un concurs care a fost câștigat de o firmă din București, însă proiectul nu a fost unul apreciat de orădeni. Astfel, s-a luat decizia de a rezilia acel contract și de a organiza o consultare a orădenilor în format online, care au decis astfel care din cele 6 proiecte să fie implementate. Orădenii au ales, iar acum suntem în faza în care studiul de fezabilitate a fost finalizat și apobăm indicatorii tehnico-economici”, a precizat primarul Florin Birta în cadrul conferinței de presă de joi.
Valoarea totală a investiției „Amenajare zonă publică – spațiu urban marcat de un volum simbol situat peste parcarea subterană din str. Independenței” este de 25.443.202 lei (fără TVA), cca 5 milioane de euro, iar durata de realizare este de 12 luni. Proiectul constă în amenajarea zonei publice situate deasupra parcării subterane din str. Independenței, pe amplasamentul delimitat de str. Independenței, malul Crișului Repede, Sinagoga Sion și Podul Sf. Ladislau.
Elementul principal al amenajării îl reprezintă corpul de clădire care va găzdui galeria de artă și un spațiu expozițional care va putea fi folosit de artiștii plastici. Acesta are regim de înălțime P+etaj, prevăzut cu pereți cu gradene de apă și oglindă de apă perimetral. Mobilierul urban va fi reprezentat prin bănci de granit cu jardiniere și stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice. De la nivelul spațiului suprateran se va putea coborî pe trepte până pe malul Crișului. Proiectul prevede și mutarea statuii lui Mihai Eminescu mai înspre malul Crișului, dar și amenajarea unei cafenele. Scopul proiectului este de a acorda spațiului funcția catalizatoare de pol urban, prin reprezentarea orașului contemporan într-o cheie modernă a elementelor decorative specifice stilului Art Nouveau – Secession, stiluri care definesc identitatea culturală a Oradiei.
Documentația a fost elaborată de firma Muun Concept AB SRL, desemnată câștigătoare. „În acest moment se lucrează la studiul de fezabilitate pentru amenajarea malului stâng, care va fi reabilitat începând de la Podul Ladislau până la pasarela pietonală. Cei de la Apele Române au finalizat inclusiv proiectul privind coborârea pietonală de la Podul Ladislau înspre malul Crișului. Prin urmare, ne dorim ca, odată finalizată piațeta, să amenajăm și această porțiune a malului, astfel ca toată zona centrală să fie una reabilitată unitar”, a completat primarul Florin Birta.
Propunerea de amenajare care va fi pusă în operă
Trimite articolul
XAsteptam cu drag facturile la intretinere. Ce bine ca Bolo nu a ascultat de nimeni si a facut cetul pe gaz. Cu toate ca se stia de ani de zile ca se va ajunge aici
-
Ai dreptate… ce prost e ca nu a facut o centrala nucleara…
-
Acum va face geotermala si solara, nu fii ironic, ca pe banii aia facea ce trebuia de la inceput. Asa in purul stil bolovanesc, orice proiect trebuie refacut sau ajustat.
-
„Proiectul prevede și mutarea statuii lui Mihai Eminescu mai înspre malul Crișului”
Mai înspre malul Siretului nu se poate?
La ce se cheltuie 5 milioane de euro pentru acea zona, se umfla preturile enorm la toate lucrarile din bani publici.
Decorativism desuet, volumetrie de ”cutie de bomboane” vieneză de care nu poți să te desparți, ”bibilou” prăfuit, dar cu aer de .. mausoleu. Randările diafane – și ele tot o bombonerie cu trișuri din categoria ”fainoșag” arhitectural … – Ce culoare va avea asfaltul în final, dlor proiectanți? Cum îl veți scoate așa frumos, bejuliu ? ll vopsiți sau îl placați cu travertin.? Și unde au dispărut din cadru faimoșii stâlpi de triaj ? Regretabil : este puțină arhitectură contemporană în această propunere; se mizează pe aproximative sau inventate decorații Secession. Arhitecții și artiștii Jugendstil-ului au fost, la vremea lor, antemergători … Noi, într-o cu totul altă lume, îi pastișăm … Dăcât ..o părere .