Identificarea punctelor slabe şi a punctelor tari, precum şi nevoia de a îmbunătăţi activitatea de inspecţie a Gărzii Naţionale de Mediu în punctele de trecere a frontierei în ceea ce priveşte transferul şi trasabilitatea deşeurilor, a mărfurilor second hand şi a celor susceptibile a fi deşeuri, au fost discutate la Oradea de experți din mai multe țări. Procesul de monitorizare a activității se va finaliza la mijlocul anului, spun reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor.
[eadvert]
Grupul de lucru, format din experţi din Italia, Olanda, Grecia, Slovacia, Macedonia de Nord şi Serbia, a efectuat şi o inspecţie/vizită de lucru în cadrul punctului de trecere a frontierei Borș II.
Conform statisticilor, peste 24.000 de tone de deșeuri au fost exportate ilegal în România de la începutul anului 2020. Recordul a fost înregistrat în 2021, cu 14.000 de tone.
Pentru a stopa traficul ilegal cu deșeuri pe la frontierele rutiere, România a impus un număr de doar 19 puncte de intrare, prin care astfel de produse pot pătrunde în țară.
În aceste puncte de trecere a frontierei, se verifică fiecare transport anunțat prin sistemul informatic prin comisarii Gărzii de Mediu și niciun transport neanunțat nu poate intra în ţară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!