În weekendul care urmează, toate drumurile iubitorilor de vinuri de calitate duc spre Cetatea Oradea. Nu mai puțin de 24 de expozanți vor pune la bătaie, în perioada 3 – 5 iunie 2022, peste 200 de vinuri de top spre degustare în cadrul Edițiai a IV-a a Salonului Vinurilor Millésime. Evenimentul este organizat de Asociația Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime.
[eadvert]
Ca în fiecare an, orădenii vor avea posibilitatea să deguste cele mai noi vinuri la standurile producătorilor și importatorilor, vor avea posibilitatea să discute cu profesioniști din domeniu despre cele mai noi tendințe, despre tehnicile de obținerea vinului, dar și să afle mai multe detalii despre povestea din spatele fiecărui vin.
În cadrul salonului vor participa și doi producători locali: Familia Darabont din Biharia și Cramele Corbuț din Diosig.
Masterclass-uri
Pe lângă partea de expo, organizatorii au pregătit și o serie de masterclass-uri, unde iubitorii de vin își vor putea aprofunda cunoștințele și vor avea ocazia să guste vinuri de top în ediții ultra limitate. „Vrem să aducem în zona vinului un consumator educat. Anul acesta avem, practic două activități: standurile pentru producători și masterclass-urile dedicate vinului. În fiecare an promovăm un soi românesc. Anul acesta, vedeta va fi Negru de Drăgășani”, a precizat Dorin Popa, președintele asociației organizatoare.
Informații despre masterclass-urile din cadrul evenimentului au fost oferite de Bogdan Bocșe, membru în Consiliul Tehnic al Salonului. Astfel, în 3 iunie va avea loc un atelier tehnic Negru de Drăgășani dedicat micilor producători.
„În 4 iunie de la ora 12:30 va avea loc un panel de discuții și degustare comparativă de Negru de Drăgășani condus de prof. dr. Dorin Popa și având ca invitați pe Ileana Kripp, Prince Stirbey, Gheorghe Iova, cramele Recaș, Iustin Urucu, Vinarte și Viile Almaj”, ne-a informat Bogdan Bocșe.
De la 14:30 va avea loc un masterclass dedicat vinurilor spaniole – Hola Rioja! Struguri, vinuri și terroir – susținut de Kormoș Zoltan, dipWSET, despre specificul vinurilor spaniole din această zonă. Vor fi degustate 8 vinuri de top, premiate la nivel internațional.
Ca o noutate, la Salonul Vinurilor Millésime este Masterclass-ul Cognac – HINE, de la 17:30, susținut de Doru Jidveian. HINE este o companie franceză care produce cognacuri de lux, având o experienţă în domeniu de peste 250 de ani. În 1962, casa a primit un mandat regal de la Regina Elisabeta a II-a, ca furnizor de cognac al casei regale. De atunci şi până astăzi, este în continuare singura casă de cognac care deţine această onoare. La acest masterclass deosebit participanții vor primi și gustări asociate fiecărei băuturi, pregătite de Restaurant Graf.
Duminică, 5 iunie, de la ora 12:00, va avea loc un Masterclass Champagne, cu Sandra Cahu, în care vor fi degustate mai multe șampanii de top.
Seria de masterclass-uri se va încheia duminică, la ora 15:00, cu un Masterclass de vinuri grecești cu Vasilis Ioannou – Dancing With Assyrtiko. Acesta ne va duce cu gândul la vacanță și la unul dintre soiurile emblematice Greciei, care se simte cel mai bine pe insula Santorini.
Salonul Vinurilor Millésime va fi deschis vizitatorilor după următorul program: vineri, 3 iunie, între orele 14:00 – 20:00, sâmbătă, 4 iunie, între orele 12:30 –20 :00, iar duminică, 5 iunie, între orele 11:00 – 20:00. Programul complet al evenimentului și informații despre bilete pot fi găsite pe site-ul evenimentului.
„Menirea Asociației este educarea consumatorilor, promovarea culturii și civilizației vinului și bineînțeles promovarea unui consum responsabil. Membrii Asociației se întâlnesc de cel puțin două ori pe lună pentru a degusta cele mai noi vinuri și pentru a afla poveștile ce stau în spatele creațiilor enologice. Pentru că dorim ca mesajul nostru și vinurile producătorilor români să fie cunoscute cât mai multor consumatori, Asociația Millésime a hotărât organizarea Salonului Vinurilor Millésime.
Un scop permanent al Asociației, și de acum și al Salonului Vinurilor Millésime, va fi acela de a crea condițiile necesare pentru a ne bucura împreună de vinuri de calitate și de diversitatea acestora. Misiunea pe care ne-o asumăm pentru vinul românesc, este aceea de a susține ți promova producătorii și vinurile de calitate, cu scopul de a avea un consumator informat și educat care să recunoască, să prețuiască și să plătească, calitatea vinurilor românești”, susține Dorin Popa.
Trimite articolul
XSa vedeti ce vin bun face Petrea de la Chiribis, se simte aroma de hibiscus intins la coltul paharului.
Merge un spritz!
Sunt foarte placut surprins. Negru de Dragasani chiar e un soi remarcabil. Evident, sunt diferente calitative intre podgorii, dar la niciuna nu e rau, asa ca nu am sa dau exemple. Sper sa fie noua Feteasca Neagra, ca raspandire si evolutie (oferta de acum difera mult de ce era acum 15 ani sa zicem). Si cine stie, vom ajunge sa si exportam vin (procentul exportat azi e minuscul).