[eadvert]
Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite, Inspecția de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” a efectuat controale la unități turistice și lăcașuri de cult din județ.
Controale la unități turistice, biserici și mănăstiri
Pe parcursul săptămânii trecute și în cursul zilei de luni, 29 aprilie, inspectorii de prevenire au executat controale de specialitate la unități turistice, biserici și mănăstiri. S-au efectuat activități în cadrul cărora au verificat modul în care sunt respectate normele de apărare împotriva incendiilor. În special au fost urmărite înlăturarea cauzelor cu potențial generatoare de incendiu precum instalaţii electrice cu improvizaţii, instalaţii de încălzire cu defecțiuni. De asemenea, s-a verificat dotarea cu stingătoare și instruirea personalului pentru intervenția în caz de incendiu.
„În Sfânta Noapte a Învierii, personalul operativ și inspectorii de prevenire vor executa activităţi de supraveghere, la faţa locului, a modului de respectare a măsurilor de prevenire a incendiilor pe durata desfăşurării ceremoniilor religioase cu public numeros”, a transmis purtătorul de cuvânt ISU Bihor, locotenent-colonel Camelia Roșca.
Peste 200 de pompieri bihoreni din cadrul subunităților din întreg județul sunt pregătiți să intervină în orice moment, pentru salvarea vieților și bunurilor oamenilor, stingerea incendiilor, protejarea mediului înconjurător și a patrimoniului istoric şi cultural.
Răspunsul la urgențele medicale va fi asigurat de către cele 11 echipaje ale SMURD Bihor, precum și 12 echipaje de descarcerare din cadrul subunităților inspectoratului.
Măsuri și reguli de prevenirea incendiilor
Având în vedere faptul că numeroşi cetăţeni aleg să-și petreacă timpul liber în mijlocul naturii, utilizând surse de foc în spaţii deschise, creşte riscul producerii unor incendii ce pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor.
În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă următoarelor măsuri:
- Nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde;
- Nu aprindeţi focul pe timp de vânt sau la o distanţă mai mică de 100 metri de liziera pădurii;
- Preparați hrana numai în locurile de popas amenajate având la îndemană un stingător de incendiu sau o găleată cu apă;
- Nu aruncaţi la întâmplare ţigara nestinsă;
- Nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o pală de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii;
- Stingeţi focul înainte de a părăsi spaţiul de agrement;
- Supravegheaţi copiii în permanenţă, pentru a preveni jocul acestora cu focul;
- Anunţaţi imediat orice incendiu pe care il observaţi, la numărul unic 112.
În ceea ce privește Sărbătoarea Paștelui, este recomandat ca lumânările să fie ținute la distanță față de haine și păr, icoane și obiecte de decor. La întoarcerea acasă, lumânările sau candelele aprinse trebuie așezate într-un suport incombustibil. În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate.
De asemenea, este recomandat să nu blocaţi cu autoturismele proprietate personală căile de acces spre lăcaşurile le de cult sau hidranţii stradali, pentru a permite echipajelor de pompieri să intervină în cazul producerii unei situaţii de urgenţă
Trimite articolul
XFelicitări pompierilor pentru inițiativă.
Corectați greșelile din titlu.