În condițiile în care firmele din România își găsesc tot mai greu angajați, muncitorii din țările noncomunitare devin o soluție la rezolvarea crizei forței de muncă. Tot mai mulți angajatori caută să aducă muncitori din afara UE. Statul și-a dat seama și el că este foarte greu să rezolve deficitul de forță de muncă, drept urmare a mărit contingentul de angajați străini.
„În general, legile în România sunt lungi, stufoase și nu ușor de descifrat, însă Hotararea Guvernului nr. 836 din 11 august 2021, are un singur și scurt articol, dar cu impact major pentru cei interesați. 50.000 este numărul maxim de lucrători străini care pot fi admiși pe piața forței de muncă pentru anul 2021, prevede articolul unic din HG 836/2021 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2021. Este vorba despre lucrători din afara Uniunii Europene, pentru care angajatorii sunt obligați să obțină aviz de muncă de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă”, ne-a declarat avocatul Laura Sarca.
Cerere mai mare
Și datele furnizate de AJOFM Bihor Jurnalului Bihorean arată că numărul firmelor care au solicitat adeverințe pentru angajarea de lucrători non-UE a crescut considerabil față de anul trecut. „În primele nouă luni din acest an, 206 firme au solicitat adeverințe pentru angajarea a 2.381 de lucrători străini. Țările de proveniență ale acestora sunt: Bangladesh, Sri Lanka, Taiwan, China, Republica Moldova și Turcia. Meseriile pentru care se solicită aducerea lucrătorilor străini sunt, majoritatea, pentru muncitori necalificați. Este vorba de domeniul construcțiilor, muncitori la curățenie, HORECA, montatori subansamble, ambalatori, etc.”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
[eadvert]
Liviu Andrica, directorul ADP Oradea, ne-a declarat în urmă cu câteva săptămâni că are în vedere angajarea de lucrători străini dacă nu va găsi români. La fel și RER Ecologic Services. Vasile Trip, administratorul Valtryp Oradea, a apelat încă de anul trecut la lucrători din Sri Lanka.
O deschidere spre muncitorii străini se vede și din partea sindicatelor, care, până nu demult, nu vedeau cu ochi buni, angajarea de lucrători din afara UE. Mai nou, Blocul Național Sindical, oferă consultanță angajaților străini în relațiile cu angajatorii.
Firmele care doresc să angajeze muncitori străini pot externaliza acest serviciu. „Serviciul de obținere a avizului de muncă pentru lucrătorii străini poate fi externalizat în baza unui contract de asistență juridică. Primul pas ce trebuie făcut în acest demers este obținerea unei adeverințe de la AJOFM Bihor, privind locurile de muncă vacante pentru postul respectiv. E bine de știut că și personaele fizice autorizate pot angaja cetățeni străini, urmând o procedură asemănătoare cu cea obilagtorie pentru persoanele juridice”, explică Laura Sarca.
Soluție de moment
Angajarea lucrătorilor străini poate fi o soluție pe termen scurt, consideră directorul executiv al AJOFM Bihor. Potrivit acestuia, mulți angajatori au apelat la lucrătorii străini pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă la momentul actual. „Angajarea muncitorilor străini este o soluție de moment. Pentru o perioadă scurtă. Muncitorii străini sunt mai volatili, se acomodează mai greu și azi sunt la lucru, iar mâine pot fi găsiți pe o autostradă din țările vestice. Nu poți să te bazezi pe ei”, este de părere Békési Csaba.
Potrivit acestuia, soluția pe termen mediu și lung este aducerea muncitorilor români din străinătate. Asta înseamnă însă creșterea salariilor și a calității vieții și, implicit, creșterea prețurilor.
Trimite articolul
XCiaba, cipat si prost. Cine tine pe asta pe acole?
Dați salarii decente romanilor…👿👎
Fraier mai ești, cum sa găsească când plătesc minim pe economie,, zgârciți naibi… Se uita la 200 – 500 de Ron, noh lasă să aducă sa ni se umple orașul cu tot felul de corcitura, și lor sunt obligați sa le dea să-l mediu pe economie, cazare și trei mese pe zii, bine ca asa se poate… Și tu care scrii articolul… Ești varza…