A 31-a ediţie Festum Varadinum va avea loc în perioada 7-21 mai. Evenimentul este organizat de către Fundaţia Culturală Varadinum şi UDMR Bihor, în paterneriat cu bisericile istorice maghiare, diverse ONG-uri, asociaţii, instituţii culturale, educaţionale şi ştiinţifice.
În ultimii 30 de ani, Festum Varadinum a devenit un numitor comun al comunităţii maghiare din Oradea. Programul evenimentului se extinde, şi dacă înainte se desfăşura timp de două săptâmâni, acum vor fi incluse pre şi post evenimente sub umbrela Festum Varadinum. Primele vor debuta pe 3 mai şi ultimele vor avea loc pe 29 mai, aşa încât, în total, vor fi aproape 200 de evenimente în Oradea, cu câte 5-6 evenimente aproape în fiecare zi.
[eadvert]
„În derularea acestor evenimente în oraş şi în Cetatea Oradea, de anul trecut am început colaborarea cu APTOR, directorul general Alexandru Chira a fost foarte deschis şi a fost sprijinul nostru în ceea ce am solicitat pentru derularea evenimentelor. Este important ca un astfel de eveniment care se desfăşoară în Oradea să fie de succes”, a spus în conferinţa de presă consilierul Pető Dalma, care a făcut şi o scurtă prezentare a programului festivalului, remarcând că nu doar comunitatea maghiară participă la evenimente.
„Ultimele trei zile din Festum Varadinum se vor desfăşura în Cetatea Oradea, şi mă bucur de acest lucru pentru că asta înseamnă că vom avea parte nu doar de concerte ci şi de meşteşugari, diferite ateliere, atracţii pentru copii, practic se va anima Cetatea Oradea la finalul lunii mai. În ceea ce priveşte suportul pe care Visit Oradea îl oferă în cadrul acestui parteneriat cu organizatorii şi Fundaţia Festum Varadinum, este vorba de suport logistic, este vorba de know-how prin colaborarea cu specialiştii Visit Oradea de la departamentul de organizare evenimente, şi cu programul artistic. Este unul dintre cele mai importante evenimente ale comunităţii maghiare din Oradea. Mă bucur că de la o ediţie la cealaltă devine tot mai complex şi aria evenimentului devine tot mai amplă”, a precizat Alexandru Chira.
Deschiderea festivă va fi marcată în 7 mai, în mod tradiţional, de Pelerinajul Diecezei Sfântului Ladislau, când, după slujba festivă, credincioşii şi publicul interesat vor putea participa la o procesiune. Tot în 7 mai se va putea vizita Galeria de portrete a eroilor maghiari. Este vorba dspre o expoziție de artă plastică la scară largă a lui Győző Somogyi, pictor și grafician maghiar, laureat al Premiului Kossuth, care a primit titlul de Artist al Națiunii. Expoziția prezintă o colecție de portrete ale eroilor militari maghiari, de la legendarul rege Attila Hunul până la colonelul Pál Maléter, care și-au apărat patria de-a lungul istoriei. Artistul a descris costumele subiecților săi cu cea mai mare precizie științifică: uniformele, armele, blazoanele și însemnele sunt fidele perioadei, iar detaliile minuțioase ale lucrării sunt rezultatul unui studiu atent. Expoziția va fi vernisată de Imre Lajter în Casa Léda din Strada Republicii nr. 57.
De asemenea, la centrul Posticum din Strada Teiului nr. 26, artista Gabriela Bodis prezintă clădirile Art Nouveau din Oradea folosind o tehnică specială de vitraliu. Lucrările ei descriu cu atenție clădirile magnifice, creând un arc între trecut și prezent: momente din viața orașului Oradea.
În perioada 12-14 mai, pe malul drept al Crişului Repede va avea loc weeked-ul vinului. Evenimentul va include nu doar degustări de vin, ci şi concerte şi lansarea unei cărţi care îi pune în valoare pe viticultorii din regiune.
În weekend-ul de închidere va avea loc Maialul, care împlineşte 20 de ani, şi care se va desfăşura în Cetatea Oradea, în parteneriat cu Visit Oradea. Dintre concertele anunţate, una dintre trupele cele mai cunoscute din Ungaria, Tanksapada, va concerte în 20 mai, iar ziua următoare a urca pe scenă orchestra Csik és Hobo.
De asemenea, multe evenimente din cadrul Festum Varadinum sunt dedicate elevilor şi cadrelor didactice, printre care şi un târg de cărţi pentru copii, cu prezentări de carte în perioada 19-21 mai. Va fi organizat şi un târg hand-made la care vor participa aproape 60 de creatori din toată ţara, dintre care şase creatori vor susţine şi ateliere de creaţie pentru adulţi. Programul complet se găseşte pe site-ul festumvaradinum.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!