Voluntarii programului „Laboratoare rurale” au finalizat și predat un nou laborator de informatică, al doilea recondiționat integral și totodată al VIII-lea din proiect. Laboratorul de la Săliște de Vașcău a fost realizat într-o lună de zile și a fost predat sâmbătă, 29 ianuarie.
[eadvert]
Școala de la Săliște de Vașcău a fost aleasă dintr-o listă de alte 20 de unități de învățământ, care au adresat solicitări pentru realizarea unui astfel de laborator. Campania a fost susținută de compania Leroy Merlin, care a oferit materialele de construcție.
„În primă fază, împreună cu directorul companiei Leroy Merlin, Ilyes Levente, am ales dintre cele 20 de școli care ne-au scris, unitatea care are cea mai mare nevoie de un laborator de informatică, ținând cont de stadiul în care arată sala propusă, de numărul de elevi și de faptul că au profesor de informatică. Pe urmă am făcut măsurători, iar cu ajutorul responsabilului de șantier, Viorel Sărac, am făcut o listă cu necesarul de materiale. Am trecut apoi la curăţat pereţii de vopseaua veche, am gletuit, am astupat crăpăturile şi am finisat. Am zugrăvit, am instalat lustre, am montat parchet, am înlocuit uşa de la intrare, am montat prize şi am instalat mobilierul. Spre final ne-am ocupat de decorarea pereţilor, am pictat, am instalat tabla smart şi toate echipamentele IT”, a spus Ionuț Coman, sufletul acestui proiect.
La amenajarea laboratorului au participat 25 de voluntari, atât din partea companiei, cât și cei ai proiectului, dar și cadre didactice.
Costurile amenajării s-au ridicat la 20.000 de euro, în preț intrând materialele de construcții, mobilierul, componentele IT etc. Echipa proiectului s-a bucurat de sprijin din partea mai multor companii și ONG-uri. Compania Accesa a oferit componentele IT și scaunele, iar Techomed Grup și Asfamixt au sprijinit întreaga acțiune. Madera Desen a proiectat și realizat mobilierul, iar Asociația „Crișana 6” a sprijinit logistic întregul proiect. Un sprijin important a venit și din partrea Asociației „Cătunu Verde”. Totodată, primăria Criștiorul de Jos, prin primarul Fănel Tulvan, a cumpărat Tabla Smart.
Nevoi
„Este al doilea laborator pe care l-am amenajat de la zero, primul fiind la Școala Gimnazială din Balc. Cel din urmă a fost realizat la începutului anului 2021. Pe lângă cele două laboratoare, am reușit să amenajăm în întregime șase cabinete de informatică, pe care le-am dotat cu echipamente. Ne dorim să continuăm acest proiect. Pentru aceasta avem nevoie de componente IT, care să facă față cerințelor”, a spus Ionuț Coman.
Acesta face un apel către companiile care își schimbă periodic echipamentele IT, pentru a dona pe cele vechi proiectului „Laboratoare rurale”.
„Ne îndreptăm spre acele companii care înlocuiesc PC-urile o dată la trei ani. Ni le-ar putea dona nouă pe cele vechi. Totodată, sunt multe alte nevoi pentru a realiza un astfel de proiect. De pildă, avem nevoie de mobilier, materiale de construcții, table smart pentru copii, videoproiectoare, suport de logistică și hrană pentru voluntari. Și nu în cele de urmă, avem nevoie de voluntari care să ne dea o mână de ajutor în momentele în care începem să renovăm un laborator, dar și în pregătirea proiectului. Mai avem nevoie de sprijin pentru combustibil pentru deplasări. Pentru acest proiect s-au făcut peste 5.000 de km, adunați de la toate mașinile, chiar dacă de fiecare dată, mașinile au fost ocupate la capacitate maximă”, a mai precizat Coman.
Cei care doresc să se implice în acest proiect sunt invitați să contacteze echipa pe pagina de facebook a evenimentului „Laboratoare rurale”, sau la numărul de telefon 0740-888.903.
Citiți principiile noastre de moderare aici!