Unii dintre şomerii indemnizaţi au găsit o metodă foarte simplă de a-şi rotunji veniturile în perioada în care primesc indemnizaţii de şomaj. Întrerup şomajul pentru a intra în concediu medical. Legea le permite acest lucru. În condiţiile în care indemnizaţia de şomaj este destul de mică, trebuie doar găsit un medic de familie binevoitor şi respectivul şomer se prezintă cu adeverinţa la AJOFM şi primeşte, în funcţie de afecţiunea pentru care are concediu medical, un procent din media salariului pe ultimele şase luni. Care este mult mai mare decât indemnizaţia de şomaj. În plus, şomerii măresc astfel şi perioada în care vor avea un venit sigur, perioada de şomaj întrerupându-se, pe perioada concediului medical.
Trend descendent
Potrivit datelor furnizate de AJOFM Bihor, în judeţ trendul numărului de şomeri care au intrat în concediu medical este unul descrescător. „În anul 2013, în judeţul Bihor au beneficiat de concedii medicale 2.331 de şomeri. În anul 2014 numărul acestora a scăzut la 2.017 persoane. Se observă o tendinţă de scădere cu circa 15%, ceea ce indică ceva”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
A crescut, în schimb, numărul şomerilor care şi-au întrerupt perioada de şomaj intrând în perioada de creştere a copilului. Dacă în 2013 nu mai puţin 123 de şomeri au intrat în concediu pentru creşterea copilului, în 2014 numărul acestora a crescut la 172 de persoane.
Obligaţiile şomerilor
Conform Legii, şomerii sunt obligaţi să înştiinţeze în scris agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistraţi cu privire la apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a înştiinţa agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate, în prima zi lucrătoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!