Evenimentul, desfășurat în perioada 7-8 aprilie, a reunit 193 de elevi ai Școlii „Avram Iancu” și continuă seria de sesiuni de formare, inițiată în martie 2023. De la începutul programului, peste 1.000 de agenți ai Poliției de Frontieră în formare au beneficiat de acest format educațional unic în România.
Participanții au avut ocazia să aprofundeze subiecte importante pentru viitoarea lor profesie, precum mecanismele eficiente de gestionare a migrației și protecția drepturilor omului. Activitățile interactive și studiile de caz au încurajat o abordare din multiple perspective ale fenomenului migrației. Sesiunile au combinat componenta teoretică și exerciții practice, axându-se, cu precădere, pe recunoașterea rapidă a situațiilor de risc și pe intervenția eficientă în astfel de contexte.
Unul dintre exerciții a fost inspirat din proiectul „Oameni, nu cifre”, coordonat de IAPG și desfășurat în ultimii doi ani. În cadrul acestuia, participanții au analizat, pe baza unor portrete jurnalistice ale unor imigranți în România, diferitele motivații care pot duce la părăsirea țării natale, riscurile la care se expun de-a lungul călătoriei lor și modul în care protagoniștii reportajelor au fost primiți în România.
Exercițiul a subliniat importanța empatiei și a responsabilității individuale și colective în gestionarea situațiilor complexe legate de migrație, punând accent pe dimensiunea umană a fenomenului, dincolo de aspectele statistice.
„Educația este temelia rezilienței democratice, iar prin astfel de inițiative oferim tinerelor generații strategiile și instrumentele necesare pentru a decoda și a răspunde echilibrat și constructiv provocărilor sociale care ne preocupă. Suntem încântați că, într-un context global din ce în ce mai complicat și instabil, am găsit parteneri de încredere și tineri profesioniști deschiși să se angajeze în dezbateri nuanțate, contribuind astfel la proiectul unei societăți în care respectarea drepturilor și demnității umane primează, iar cei vulnerabili sunt protejați”, a declarat dr. Gabriela Ghindea, director al Programelor din Bazinul Mediteranean, Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă.
La finalul seminarului, cursanții au completat evaluări anonimizate, în care și-au exprimat părerea despre calitatea și diversitatea informațiilor primite. Potrivit Institutului Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă, majoritatea elevilor, în proporție de peste 99%, au afirmat că seminarul a fost util nu doar pentru înțelegerea fenomenului migrației, ci și pentru dezvoltarea abilităților necesare în viitoarea lor carieră de agenți ai Poliției de Frontieră.
„Cel mai mult mi-a atras atenția partea interactivă, datorită abordării moderne și a preocupării prezentatorilor de a-i ajuta pe participanți să înțeleagă problemele reale cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Acest seminar a știut cum să abordeze problemele privind migranții și să ne aducă la cunoștință cum putem ca viitori polițiști de frontieră să îi ajutăm pe cei ce au nevoie”, spune unul dintre elevi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!