În cadrul Programului PNA: „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul planului strategic PAC 2023-2027“ în anul 2024, ai căror beneficiari sunt persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare, au depus cereri de sprijin, până la sfârșitul lunii iulie, 186 solicitanți, din care 185 solicitanți au fost declarați eligibili în urma controlului vizual, administrativ și a controlului pe teren.
Plățile APIA pentru apicultori se vor face în luna octombrie, iar cu acești bani, bihorenii își pot achiziționa accesoriilor apicole, cum ar fi: echipamente apicole de protecție, afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit etc.
„În continuare se realizează controlul cererilor la nivelul APIA Central și transmiterea către centrele județene, respectiv al municipiului București nivelul sprijinului financiar aprobat pentru fiecare intervenție în parte, în limita plafoanelor alocate în vederea determinării sumelor finale eligibile la plată“, transmite APIA Bihor.
Sute de bihoreni beneficiază de renta viageră agricolă
Renta viageră agricolă este instituită prin Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente în scopul concentrării suprafețelor agricole în exploatații eficiente impuse de necesitatea modernizării agriculturii României și compatibilizării acesteia cu agricultura din țările membre ale Uniunii Europene.
Obiectul rentei viagere agricole îl constituie terenurile cu destinație agricolă situate în extravilan, iar cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren înstrăinat și echivalentul a 50 euro/an pentru fiecare hectar de teren arendat.
Renta viageră agricolă va fi virată de către APIA Bihor la începutul lunii octombrie. În anul 2024, la APIA Centrul Județean Bihor, au fost vizate, pentru anul 2023, 714 rentieri, suma cuvenită fiind de 1.155.299,40 lei.
Limită până la care moștenitorii pot solicita să încaseze renta datorată rentierului până la data decesului, este 15 octombrie 2024, cu condiția respectării prevederilor art.8 din Legea 247/2005 Titlu XI, și a depunerii, la oricare Centru APIA, a cererii de moștenitor însoțită de următoarele documente justificative:
- carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu în original);
- copie a certificatului de deces;
- copie a actului doveditor privind calitatea de moştenitor (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune învestită cu formula „definitivă”);
- copie după B.I/C.I./paşaport al moştenitorului;
- împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original);
- extras de cont pe numele moştenitorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!