Conform normelor în vigoare, cererile s-au putut depune până pe data de 15 octombrie 2012, inclusiv.
Pentru ca toţi fermierii să poată depună cererile angajaţii DA au lucrat şi în week-end.
Cei peste 16.500 de fermieri solicită sprijin pentru 45.000 de hectare.
În judeţ, 42.000 de fermieri ar fi putut beneficia de acest sprijin financiar. Nu toţi şi-au folosit acest drept deoarece o condiţie de obţinere a acestor bani a fost faptul că terenul respectiv să nu fie vândut timp de trei ani, fapt care-i determină pe unii proprietari să nu solicite sprijinul.
„Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis este de 100 lei/ha şi se acordă pentru suprafeţe de culturi agricole în teren arabil de minim un hectar şi maxim 10 hectare, inclusiv”, a precizat Ioan Ştefan, directorul interimar al Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Prevederile acestei scheme se aplică beneficiarilor care exploatează culturi agricole, în teren arabil de minim un hectar şi maxim 10 hectare. Astfel, de ajutor beneficiază producătorii agricoli persoane fizice, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprineri familiale şi persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.
Proceduri
Pentru obţinerea sprijinului financiar, solicitanţii au trebuie să întocmească cereri, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 din HG. 897/2012 şi să le depună la Direcţia pentru Agricultură până la data de 15 octombrie 2012, inclusiv. Cererea trebuiea însoţită de o copie a cărţii de identitate a solicitantului sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI a reprezentantului legal. Dovadă cont activ bancă/trezorerie, copie a cererii unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012, certificată prin înscrierea pe copie a sintagmei „conform cu originalul” de centrele locale sau judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sunt de asemenea necesare.
Solicitanţii de ajutor mai au avut nevoie de adeverinţă în original (eliberată de către primării pentru beneficiarii care nu sunt înscrişi în evidenţele APIA) care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!