Peste 15.000 de turiști se află în aceste zile la Băile Felix și Băile 1 Mai conform primarului comunei Sânmartin, Cristian Laza.
[eadvert]
„În această mini-vacanță de Sfânta Mărie, stațiunile sunt arhipline. Din punctul meu de vedere, e imposibil, în aceste zile să-ți mai găsești un loc de cazare. Sigur că, această minivacanță s-a suprapus cu un concert Thermal Days. Dar nu doar acesta este motivul, pentru că, în ultima perioada, Stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai au devenit foarte căutate. Cred că este un semn bun, o dovadă incontestabilă a faptului că lucrurile sunt pe un făgaș normal”, a declarat Cristian Laza.
Toate hotelurile și pensiunile sunt pline, la fel și complexele balneare cu zeci de piscine. Şi vremea a ţinut cu turiştii, sunt peste 30 de grade și mult soare. Pentru distracţia turiștilor a fost organizată chiar și o petrecere cu spumă la Aquaparkul celui mai mare complex hotelier din Băile Felix. Mai multe detalii despre programul oferit turiștilor, dar și despre prețurile de cazare de aici ne oferă Dumitru Fechete, administratorul complexului President.
„Din fericire avem gradul de ocupare 100% în această perioadă. Turiștii vin din toată țara – sigur, în primul rând, din județele limitrofe: Cluj, Sălaj, Alba, Satu Mare, Arad. Dar vin din toată țara. Noi i-am obișnuit ca în perioada de sărbători, inclusiv cum este acest weekend prelungit, să le facem tot felul de activități în cadrul Aquaparkului (petreceri cu spumă, aqua-zumba, animatori), nu lipsesc micii, grătarele și multă bere). Celor care sunt cazați le pregătim o masă festivă, cu produse tradiționale, cu un spectacol de muzică tradițională. Așadar, un weekend cu multe surprize plăcute și cu multă voie bună”, a declarat Dumitru Fechete.
Modernizări și standarde înalte
Dumitru Fechete a apreciat că stațiunea Băile Felix s-a modernizat foarte mult în ultimii ani, iar aceasta a făcut să crească standardele, dar și să scadă vârsta turiștilor.
„Lucrurile s-au schimbat mult în stațiune, atât prin investițiile pe care hotelierii le-au făcut, cât și prin investițiile pe care primăria Sânmartin le-a făcut în Băile Felix și Băile 1 Mai. Pot să spun că stațiunea are o altă față. Și da, în ultimii 10-12 ani, structura clientelei care vine în Băile Felix și la Hotelul Presindent s-a schimbat. Practic, acum 11-12 ani, când am deschis Aquaparkul, unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus a fost să atragem tinerii. Pentru că le-am oferit facilități: zona de aquapark, cu tobogane, cu saune, cabinetele de masaj, programele pe care le avem acolo pe tot parcursul anului. Așadar, în cadrul complexului nostru vă pot confirma că media de vârstă a scăzut undeva sub 40 de ani, în acest moment. Și, în general, ca structură sunt clienți cu venituri peste medie – familii tinere cu copii, ceea ce este o dovadă clară că cei care vin în Băile Felix sunt clienți care caută servicii de calitate și au și resursele să plătească aceste servicii”, a mai adăugat Dumitru Fechete.
Potrivit acestuia, prețul mediu de cazare în Complexul President (4 stele) este de 90 de euro/noapte, cu micul dejun inclus. Aceasta este de altfel prețul mediu al cazării/noapte în celelalte hoteluri de patru stele. Cele de trei stele și pensiunile au tarife mai mici (undeva la 65 și 80 de euro).
„Sunt prețuri rezonabile, accesibile, pentru care se prestează servicii de bună calitate”, a apreciat Fechete.
Din toate colțurile țării
Bazinele au devenit neîncăpătoare pentru turiştii veniţi din toate colţurile ţării. Cei mai mulţi abia au aşteptat să se răsfeţe cu baie de spumă sau să profite de o repriză solicitantă de aqua zumba.
Turiștii au fost plini de energie, indiferent de vârstă.
„Mie cel mai mult îmi plac toboganele cu apă, dar și bazinul cu valuri”, a spus un copil de 10 ani venit cu părinții din Maramureș, care a optat să-și petreacă minivacanța în Felix.
„Vin din Maramureș. La Felix totul e frumos. Apa, locația, mâncarea. Recent m-am întors din Franța și am optat să vin la Felix pentru că e o stațiune balneară cu toate condițiile – cu restaurante de top, băutură bună, apă curată și distracție”, a spus un tânăr.
„Este foarte cald, este plăcut. Mâncarea este foarte bună, apa este curată. Este multă lume, e plăcut, distracție multă. Este prima oară când venim aici și vom reveni”, a spus o tânără din Sălaj.
Turiștii sunt atrași de apa termală, de condițiile din stațiune, de Festivalul Thermal Days, dar și de petrecerile organizate de hotelieri pentru ei și pentru copii.
Proprietarii de pensiuni și hoteluri le oferă turiștilor tot răsfățul pentru a se relaxa și pentru a uita de grijile cotidiene.
Legenda spune ca forță apelor termale de aici era apreciată încă din secolele XI-XIII.
„Dovezile indică faptul ca primele facilități din zonă au fost construite la începutul secolului al XVIII-lea, când Felix Heldres a descoperit puterea vindecătoare a apelor termale”, notează paginademedia.ro.
Potrivit sursei citate, inițial, bazinul pentru băi era confecționat din lemn, însă acesta a fost modernizat și replicat la sfârșitul veacului al XIX-lea. În timpul regimului comunist, proprietățile de la Băile Felix au fost naționalizate, ocazie cu care s-au construit mai multe baze de tratament.
Modernizarea stațiunii și îmbunatățirea condițiilor de cazare Băile Felix continuă până în zilele noastre și a cunoscut o înflorire în ultimii ani.
Primarul Cristian Laza susține că Băile Felix este, în prezent, probabil una dintre cele mai moderne stațiuni din România, iar acest fapt este confirmat de numărul mare de turiști care iau cu asalt stațiunea.
Cozi în trafic
Acest fapt a adus însă și nemulțumiri în rândul șoferilor. Sâmbătă și duminică s-au format cozi imense pe drumul dinspre Oradea înspre Băile Felix și dinspre Hidișel spre Oradea. Mulți dintre șoferi au spus că și după amiaza a fost la fel. Distanța de la ieșire din Oradea spre Felix a fost parcursă duminică după amiază în mai mult de oră.
„Și la ora 12 după masa de la sensul giratoriu Oradea spre Felix pe două benzi a fost plin ochi”, a spus o șoferiță.
„Azi toată ziua a fost așa am fost și noi în trafic orele 13 și în Sanmartin prin Cihei am făcut cale întoarsă”, a spus un altul.
Trimite articolul
XAsta e meritul lui Bolojan
Vorba aia, multi dar prosti 🙂
Si ma mir ca e blocaj, dupa atatea “investitii”
Cred ca mai trebuie doua trei centuri si cel puin vreo 10-15 pasaje.
Asta ca sa nu pierdem fondurile, normal.
Dezvoltare tovarasi!
-
O dată în 10 ani se întâmplă asta, si traficul din articolul acesta nu are legătură cu traficul normal.
Din păcate atitudinea personalului de la hotelul President de patru stele lasă de dorit. Am fost întâmpinați cu o răceală la care nu ne așteptam de la majoritatea angajaților care pareau suprasolicitați. Aquaparcul necesită reparații urgente pentru că e de-a dreptul jegos. Am plătit 4 stele, dar mai mult de 3 nu au fost.
Si acum urmeaza marele anunt: 10 centuri metropolitane suprapuse, cu sute de tuneluri si pasaje. Repede ca acum sunt bani europeni si trebuie bagati in orice!
No toata lumea merge la la Felix ce mai adevarul ca nu prea mai au unde in Ungaria stai la vama asa ca nu mergi unde la Livada ori in alta bomba la Madaras ,Aqua Parc Oradea nui posibil peste tot imbulzeala si multe ciuperci
Servus propaganda adi13 aka Maikeltroll aka Petre93 aka sandu2100 , nu ține propaganda.
-
ce nume bolsevic ai tovarase!