Incendiile au fost localizate pe raza a 23 de localități bihorene. Flăcările au cuprins păduri, pășuni, terenuri și livezi, în unele cazuri existând și riscul ca acestea să se extindă la locuințe și gospodării din apropiere.
[eadvert]
„Forțele și mijloacele de intervenție ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Secției de Pompieri Beiuș, Detașamentului de Pompieri Salonta, Stației de Pompieri Aleșd, Stației de Pompieri Ștei, Stației de Pompieri Valea lui Mihai, Gărzii de Pompieri Tinca, Gărzii de Pompieri 1 Mai, Gărzii de Pompieri Sălard au fost mobilizate pentru stingerea a 29 de incendii produse în Oradea (strada Bartok Bela), Paleu, Râpa (comuna Tinca), Măgura (comuna Pietroasa), Izbuc (comuna Cărpinet), Serghiș (comuna Vârciorog), Tomnatic (comuna Vadu Crișului), Rogoz (comuna Sâmbăta), Șușturogi (comuna Cetariu), Șișterea (comuna Cetariu), Hinchiriș (comuna Lazuri de Beiuș), Mădăras, Borozel (comuna Borod), Borod, Miersig (comuna Husasău de Tinca), Pocola, Salonta (strada Ghestului), Tarcea, Lugașu de Jos, Valea lui Mihai, Biharia, Cucuceni și Popești.
Pentru localizarea și lichidarea incendiilor produse în Serghiș (comuna Vârciorog), Tomnatic (comuna Vadu Crișului) și Popești, alături de pompierii militari au acționat și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Vârciorog, Măgești, Aștileu și Popești”, transmite maior ISU Crișana, Camelia Roșca.
În urma evenimentelor menționate, au ars vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, pe o suprafață de aproximativ 114 hectare de terenuri virane, pășuni comunale și livezi, litiera unei păduri din Râpa, pe o suprafață de circa un hectar, precum și zeci de pomi fructiferi.
În urma intervențiilor pompierii au salvat din calea flăcărilor mai multe locuințe și anexe. Incendiile au distrus 50 de pomi fructiferi, o plantație de mure, arbori meliferi (circa 30 de salcâmi), precum și gardul unei gospodării.
Atenție la arderea vegetației uscate!
„Cele 29 de incendii produse în ultimele 48 de ore în Bihor, au fost, cel mai probabil, provocate de către cetățeni, prin arderea resturilor vegetale de pe terenuri și pășuni, fără respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor”, precizează pompierii.
Pentru preîntâmpinarea acestor tipuri de evenimente, vă reamintim că utilizarea focului deschis fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor ori în condiții de vânt sau pe timp de noapte este interzisă.
De asemenea, subliniem, încă o dată, faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obținerea acceptului de la Agenția pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se respectarea cu strictețe a următoarelor măsuri:
· colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
· executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
· curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de cinci metri;
· desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
· asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
· supravegherea permanentă a arderii;
· stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii
Trimite articolul
XAr trebui amenzi usturatoare pentru incendierea vegetatiei.Omoara animale,pasari,insecte simai e si periculos sidauneaza mediului
-
ba… taci ma dracu
-
Bah da taci tu, ca tye tau ca pa pestye…
-