Programul inițiat în 2015 este unul complex și susține educația vocațională în rândul elevilor. Proiectul este derulat în parteneriat cu cele două colegii și va viza în 2016 pregătirea a 60 de elevi din clasele a IX-a și a X-a – specializare mecanică și electrică.
Programul „Atelierelor” s-a desfășurat în 2015 în varianta pilot atât la Câmpulung, prin Colegiul Tehnic, cât și la Aleșd (jud. Bihor), prin Colegiul Tehnic Alexandru Roman. În această fază, 88 de elevi de la ambele colegii au beneficiat de instruire specifică din partea mentorilor Holcim în modulul teoretic și 33 de elevi de la ambele colegii au fost în practică la fabricile Holcim.
Aparatură nouă
Programul face parte din acțiunile de responsabilitate socială care vin în sprijinul pregătirii profesionale a tinerilor din comunitățile Holcim.Sprijinirea dezvoltării profesionale, dar și îmbunătățirea abilităților personale ale elevilor sunt câteva din obiectivele urmărite în cadrul proiectului.
Anul acesta, „Atelierele” vor debuta în luna aprilie, când elevii de la cele două colegii vor beneficia de cursuri de abilități personale, pentru dezvoltarea aptitudinilor de comunicare și de lucru în echipă, precum și asumarea responsabilităților. De asemenea, elevii vor afla de la specialiștii Holcim informații esențiale despre activitatea de producere a cimentului, dar și noțiuni importante despre sănătatea și securitatea în muncă și acțiunile ce au ca scop grija asupra mediului înconjurător.
Elevii vor trece, ulterior, printr-un proces de selecție pentru a fi integrați în toamnă, la modulul de practică, în cadrul căruia vor efectua un stagiu de practică de trei săptămâni la una dintre fabricile Holcim din România (Aleșd sau Câmpulung). Elevii vor avea astfel posibilitatea de a vedea cum pot avea succes practicând o meserie în siguranță și la un nivel ridicat de performanță.
Prin continuarea programului împreună cu colegiile partenere, dar și prin dotările performante necesare însușirii abilităților profesionale în domeniul tehnic, inițiatorul dorește creșterea dezvoltării profesionale a elevilor pentru integrarea lor mai facilă pe piața muncii. Modernizarea atelierelor de practică din colegiile partenere a vizat amenajarea spațiului existent, asigurarea condițiilor de siguranță și igienă, dotarea atelierelor cu scule și echipamente, bancuri și truse de lucru, precum și repunerea în stare de funcționare a mașinilor existente. Investiția proiectului ridicându-se la 110.000 de euro.
Programul continuă
„Dezvoltarea durabilă reprezintă unul dintre obiectivele cheie ale activității Holcim România și se bazează pe sprijinirea dezvoltării comunităţilor locale și investiţiile în platforme educaţionale mai bune şi mai sigure. Credem că România are mare nevoie de formarea profesională a generațiilor viitoare de specialiști pe diverse domenii de lucru, acesta fiind unul dintre cei mai importanți vectori de evoluție economică sustenabilă. Este motivul pentru care am decis să continuăm investițiile în acest program de dezvoltare profesională. Programul susține atât pregătirea tinerilor din învățământul tehnic, la cele mai înalte standarde în domeniu, cât și facilitarea integrării acestora pe piața muncii”, a precizat Mădălina Crăciunescu, director organizație și resurse umane Holcim România.
În acest condiții Atelierele susțin formarea elevilor ca viitori profesioniști prin oferirea de informații teoretice noi și relevante pentru contextul pieței, prin practica specializată în noile ateliere unde utilizează echipamente moderne de lucru și prin posibilitatea oferită elevilor de a observa și participa la fluxul de lucru în diferite departamente ale unei fabrici de ciment.
Citiți principiile noastre de moderare aici!