Asistenta Adriana Vladu, liderul SANITAS Bihor, spune că această grevă japoneză nu va întrerupe în niciun fel activitatea medicală.
„Organizăm o grevă japoneză. Concret, colegii noștri de sindicat poartă o banderolă albă sau ecusoane pe care este marcat «grevă japoneză». Este vorba de asistenți, brancardieri, infirmieri, dar și medici și rezidenți”, a spus Adriana Vladu.
Potrivit acesteia, salariații din sistemul public de sănătate Bihor, la fel și colegii lor din țară, cer aplicarea legii salarizării pentru toate categoriile de angajaţi şi acordarea salariilor de bază conform grilei din actul normativ.
[eadvert]
Ei mai solicită schimbarea modului de calcul pentru sporuri, a tarifelor pentru gărzi şi recalcularea indemnizaţiei de hrană.
Adriana Vladu, liderul SANITAS Bihor, spune că greva se desfășoară în zece spitale din Bihor: Spitalul Județean din Oradea, Spitalele Municipale din Marghita și Beiuș, Spitalul Orășenesc din Aleșd, Centrul de Transfuzii Sanguine din Oradea, Spitalul CFR din Oradea, spitalele de maximă siguranță și cel de psihiatrie din Nucet și Ștei, dar și unitățile medico-sociale din Nucet și Popești.
Greva angajaților din sistemul medical a fost declanșată după mai multe întâlniri cu ministrul Sănătății – Alexandru Rafila, cu ministrul Muncii – Marius Budăi, cu ministrul Finanțelor – Adrian Câciu, dar și cu președintele Camerei Deputaților – Marcel Ciolacu și cu premierul Nicolae Ciucă. Astăzi este programată o ședință de Guvern în care se va discuta și un proiect de Ordonanță de Urgență pentru sectorul sanitar.
Revendicări
Mihai Paul, liderul Sindicatului Liber Independent din Spitalul CFR Oradea, afirmă că acțiunea de protest se desfășoară din data de 7 iunie, pe toată perioada negocierilor cu factorii de decizie și până la soluționarea revendicărilor lor, în toate unitățile sanitare și cele de asistență socială în care Federația SANITAS are membri.
„În cazul eșuării negocierilor, Consiliul Național al Federației va decide continuarea calendarului de acțiuni”, declară Mihai Paul.
Revendicările SANITAS sunt: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public, punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate, acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților, calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată, calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată, precum și calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
„Ne dorim reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem. În plus, vrem ca finanțarea instituțiilor din Sănătate să fie corectă și suficientă”, mai spune Mihai Paul.
Sindicaliștii din Sănătate cer și reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar din acest domeniu, precum și finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în sistemul medical.
„Noi ne dorim și garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități”, spune Mihai Paul.
Federația SANITAS a prezentat și nemulțumirile celor din domeniul asistenței sociale, unde se dorește deblocarea posturilor, acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților, calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată, precum și calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
„În sistemul de sănătate din România sunt multe lacune referitoare la modul de calculare a sporurilor în mod deosebit, la inechitățile care s-au păstrat din 2018 și până la zi, vizavi de întregirea salariilor promise din 2017 cu Legea 153. Astfel, sunt anumite categorii pentru care salariile de bază au crescut la 1 martie 2018, dar sunt și azi categorii de salariați în sectorul sanitar pentru care nici acea majorare care ar fi trebuit dată de la 1 ianuarie 2022 nu s-a acordat. Este ceva ce nu se poate explica și nici înțelege, de ce o lege nu este aplicată. De asemenea, sunt în continuare calculate sporurile personalului pentru care s-a mărit salariul de bază, se calculează sporul la salariul de bază pe care l-a avut la 1 ianuarie 2018. La fiecare final de an au venit cu anumite măsuri economico-financiare pentru anul următor și acolo au înghețat salariile și modul de calcul al sporurilor, prin Ordonanță de Urgență. În plus, mai este problema transferului rețelei sanitare a Ministerului Transporturilor către «entități». Așa se numește și așa se etichetează autoritățile care vor putea prelua spitalele CFR. Au făcut o OUG a cărei motivare a regimului de urgență este extrem de pueril, foarte slab și foarte subțire, având în vedere că nu există nimic concret. Unul dintre motivele pentru care s-a spus că acest transfer necesită a fi tratat ca o urgență era faptul că la 30 iunie expiră contractul de furnizare a serviciilor medicale cu Casa de Sănătate, ceea ce se întâmplă cu toate spitalele din sistemul sanitar din România, nu doar cu cele din rețeaua Ministerului Transporturilor. Deci, să invoci ca și caracter de urgență un act normativ doar pentru 15 spitale câte suntem în rețea, când el este opozabil tuturor celor 500 de spitale din România, mi se pare o chestie care a depășit orice fel de logică. Un alt criteriu era că spitalele din rețeaua Ministerului Transporturilor sunt specializate de peste 100 de ani în furnizarea de servicii de siguranță a circulației. Ori România nu stă foarte bine la acest capitol. Dacă și acest segment va fi amputat și va fi preluat de alte spitale sau clinici private, în acele situații va rămâne complet descoperită siguranța circulației”, a spus Florin Dacin, directorul financiar-contabil al Spitalului Clinic CFR Oradea.
Acesta afirmă că spitalul a încheiat anul 2022 cu un excedent de 3.200.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!