Nu mai puţin de 800 de locuri de muncă în Spania, 330 în Portugalia şi 200 în Danemarca. Toate sunt oferte de locuri de muncă vacante în domediul agricol pentru care bihorenii pot aplica prin intermediul Eures, reţeaua mobilităţii europene.
Condiţii
Salariile oferite sunt cu mult peste salariul minim pe economie pe care majoritatea aplicanţilor îl câştigă în România. Astfel, pentru Spania, unde este nevoie de 800 de persoane, salariul oferit este de 40,43 euro brut/zi.
Sunt solicitate persoane apte pentru munca la câmp, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani pentru recoltarea căpşunilor, campania 2018. Durata contractului de muncă este de aproximativ trei luni cu data estimată de începere 15 februarie 2018.
Timpul de lucru este de 6,5 ore pe zi, 39 ore pe săptămână împărţite în 6 zile, ziua a 7-a fiind zi de odihnă şi poate să nu coincidă cu duminica. Programul de lucru începe la primele ore ale dimineţii. Cazarea este asigurată de angajator, iar lucrătorul trebuie să plătească 1,6 euro/zi pentru cheltuieli.
În Portugalia, unde este nevoie de 330 de persoane la cules de zmeură, se oferă salarii cuprinse între 603 şi 1.199 de euro brut/lună. Cazarea este furnizată de angajator cu un cost de 2 euro/zi în dormitoare, containere sau case separate în funcţie de sex.
Angajatorul plăteşte 4,52euro/zi pentru fiecare zi lucrătoare, pentru alocaţia de hrană, plătită la sfârşitul lunii împreună cu salariul. Angajatorul mai plăteşte transportul către Portugalia, costul acestuia fiind dedus din primele salarii.
Tot în agricultură, de data aceasta în Danemarca, este nevoie de 200 de persoane la cules de mazăre. Se oferă un salariu minim de 700 euro brut pe lună pentru 173 de ore de lucru. Contractul este pentru perioada martie – iunie 2018, 30 – 40 de ore pe săptămână. Pentru Danemarca şi Portugalia prezintă avantaj cunoaşterea limbii engleze.
Cei interesaţi de un loc de muncă în străinătate se pot adresa consilierului Eures de la AJOFM Bihor, Simona Burdean, str. Transilvaniei nr. 2, parter, tel. 0259.433.346. Dosarul pentru înregistrarea în baza de date trebuie să conţină următoarele documente: cerere tip, care se completează la sediul agenţiei, copia actului de identitate şi adeverinţă medicală cu menţiunea „apt pentru muncă”.
Întrebat ce părere are despre ofertele de muncă în agricultură din UE şi cum se face că le promovează prin intermediul AJOFM Bihor, directorul agenţiei bihorene ne-a declarat că instituţia pe care o conduce trebuie să ofere transparenţă, dar nu încurajează plecarea bihorenilor la muncă în străinătate şi le recomandă să se angajeze în judeţ.
„Sunt informaţii pe care trebuie să le oferim bihorenilor în virtutea transparenţei. Dar, în condiţiile în care piaţa bihoreană a forţei de muncă are multe oferte, noi nu-i încurajăm pe bihoreni să plece afară”, a explicat Békési Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!