Din data de 29 martie a.c., peste 1.200 de persoane care provin din zona conflictului armat din Ucraina au beneficiat de sprijin și consiliere la Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor, care funcționează în Oradea și e coordonat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, în colaborare cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI Bihor).
[eadvert]
ISU Bihor a transmis câ de la deschiderea Centrului, până ieri, 9 mai a.c., 1.243 de refugiați ucraineni, dintre care 679 de adulți și 564 de minori, au beneficiat de serviciile oferite de către reprezentanții instituțiilor publice implicate în acest demers, sub coordonarea Prefecturii Bihor, a organizațiilor din cadrul Grupului de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, precum și de voluntarii prezenți în cadrul acestuia, unii dintre ei fiind chiar refugiați ucraineni.
Ajutor din mai multe direcții
Persoanele refugiate sosite la Centru au beneficiat de consiliere specializată și de serviciile de care aveau nevoie în momentul respectiv și pe termen lung. Celor peste 1.200 de refugiați veniți la Centru le-au fost donate alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, iar copiilor inclusiv cărți potrivite vârstei, în limba ucraineană.
La Centru sunt organizate puncte de informare în care refugiații sunt îndrumați și ajutați de reprezentanții ISU Bihor, Direcției de Sănătate Publică, Direcției de Asistență Socială Oradea, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Direcției Sanitare-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Serviciului pentru Imigrări Bihor, Grupului de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, din care fac parte specialiști din diferite domenii, translatori și voluntari din cadrul a peste 50 de organizații neguvernamentale și Organizației Crucea Roșie – Filiala Bihor.
Astfel, în intervalul precizat, concomitent cu acțiunile de colectare de bunuri pentru cetățenii ucraineni desfășurate de Instituția Prefectului Județului Bihor și de Grupul de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, la nivelul Centrului au fost centralizate date referitoare la toți cei 1.243 de refugiați.
DSP și Spitalul Județean au oferit consiliere și servicii medicale specializate pentru 355 de refugiați, iar DASO a întocmit 81 de fișe pentru familiile refugiate, în care au fost cuprinși 89 de adulți și 87 de minori, informațiile furnizate făcând referire la alocațiile de stat și la acordarea ajutorului pentru susținerea familiei.
DGASPC a oferit unui număr de 80 de refugiați servicii specializate și îndrumare privind încadrarea în grad și tip de handicap, obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, obținerea permisului de ședere și alte informații și servicii sociale specifice, asigurând totodată cazarea a două persoane la Centrul de îngrijire și asistență Ciutelec.
Serviciul pentru Imigrări Bihor a furnizat informații specifice și a eliberat permise de ședere temporară pentru 441 refugiați, iar AJOFM a consiliat 69 de refugiați, din care 38 au fost angajați.
În interiorul Centrului sunt amenajate un punct medical, un spațiu „mama și copilul”, alte perimetre sunt destinate pentru consiliere psihologică, pentru odihnă, pentru servit masa, pentru relaxare, loc de joacă pentru copii etc., refugiații beneficiind în același timp, de diferite produse de strictă necesitate (produse alimentare, haine, produse de igienă ș.a.m.d.). Sunt organizate activități recreative și de divertisment atât pentru copiii, cât și pentru adulții ucraineni. De exemplu duminică, 8 aprilie a.c., 40 de copii și tineri ucraineni, cu vârste între 1 și 18 ani, au participat la o activitate organizată special pentru ei, în cadrul căreia pompierii le-au prezentat autospecialele de intervenție, le-au oferit cadouri și i-au familiarizat cu noțiunile de bază în acordarea primului ajutor. La rândul lor, reprezentanți ai Grupului „Bihor pentru Ucraina” (Asociația Cătunul Verde, Asociația Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor și Asociația Sfântul Vincențiu de Paul) au pregătit pentru oaspeții ucraineni torturi, pizza, jocuri, ateliere de creație, un moment muzical susținut de elevi de la Liceul de Arte Oradea și alte surprize.
Citiți principiile noastre de moderare aici!