Mai mult de 10% dintre angajatorii controlaţi de inspectorii ITM Bihor în primele nouă luni ale anului în domeniul relaţiilor de muncă practicau munca la negru. „În primele nouă luni ale anului 2011 au fost controlaţi 3.334 de angajatori, dintre care 378 au fost depistaţi că practicau munca fără forme legale de angajare”, a precizat Nicolae Hoduţ, inspectorul şef al ITM Bihor. În aceeaşi perioadă au fost depistate 1.166 de persoane care munceau la negru. Au fost aplicate 2.757 de sancţiuni contravenţionale, din care 358 pentru munca fără forme legale. Valoarea sancţiunilor se ridică la 5.878.500 de lei, din care 2.087.000 lei pentru neconformităţi altele decât munca fără forme legale.
Dificultăţi
Cu ocazia derulării controalelor, inspectorii ITM Bihor s-au lovit de o serie de dificultăţi, inclusiv în identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale.
Astfel, unii angajatori şi-au schimbat sediul social sau denumirea firmei fără să anunţe la ITM. Alţii au închis punctele de lucru fără înştiinţarea nagajaţilor. Unii angajatori au declarat că nu deţin documentele solicitate datorită deteriorării sau furtului acestora. Inspectorii s-au mai întâlnit cu existenţa unor societăţi comerciale dizolvate sau lichidate judiciar, care nu au predat arhivele conform legii şi la care a fost foarte greu sau imposibil de a intra în posesia actelor necesare în vederea certificării unei anumite perioade de vechime în muncă.
Unii conducători de societăţi comerciale au părăsit ţara fără să predea actele societăţii unei alte persoane care să-i reprezinte. Pentru a evita sancţionarea, unii angajatori nu întocmesc contracte individuale de muncă, în momentul controlului invocându-se faptul că salariatul lucrează de „câteva zile”, iar persoanele în cauză declară acelaşi lucru. perioadă renunţă la serviciile acestora, fără a le încheia forme legale de angajare şi implicit fără a preda documentele la inspectorat.
„Pentru combaterea combaterea cazurilor de muncă fără forme legale avem o colaborare permanentă cu instituţiile specializate: Oficiul Registrului Comerţului, Poliţie, Garda Financiară, Primăriile, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Agenţia Judeţeana pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Judeţeană de Pensii, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi”, a subliniat Nicolae Hoduţ. De asemenea, ITM Bihor încearcă să-i determine pe angajatori să întocmească contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate că prestează munca fără forme legale.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!